Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att tyda siffror och ord i en bolagsrapport kan vara svårt. Men det finns ett par riktlinjer att förhålla sig till. Akivbild

Guide: Lär dig tyda i rapportfloden

Dags för rapporter från bolag till höger och vänster igen – men känns det krångligt att begripa alla ekonomiska begrepp? Det här är en grundläggande guide att ha med sig i bakfickan.

Ponera att du är en genomsnittlig privatsparare. Du har kanske lite aktier i någon gammal portfölj på ett konto som dina föräldrar fixade åt dig efter konfirmationen.

Plötsligt är det den tiden på året igen då rapporter från många bolag börjar trilla in. Är det läge att vara intresserad?

- Det som marknaden tittar mycket på, och som man därför som privatperson kanske ska ha koll på, eftersom det är det som får kurserna att röra på sig är dels hur försäljning, resultat och marginal faller ut jämfört med förväntningarna. Nummer ett är hur de blir i förhållande till prognoserna, säger Maria Landeborn, sparekonom på Skandia.

Ord trumfar siffror

Så bara att kika på vilket bolag som slår prognosen och sedan satsa hela hushållskassan alltså? Nja, riktigt så enkelt är det inte.

- Normalt sett brukar över hälften av bolagen slå prognoserna. Såvida det inte är någon katastrof på gång. Bolagen vill hellre ligga lite sämre i sin prognos än lite bättre. En prognos som man missar är inte bra, säger Maria Landeborn.

Att enbart bry sig om bolagets siffror kan också vara missvisande för den som vill köpa eller sälja aktier i något bolag.

- Det kan vara så att ett bolag kommer med en rapport som till viss del slår förväntningarna men uttrycker sig vd mer försiktigt om framtiden kan det få en effekt som överträffar ett bra resultat. Vad vd säger om framtiden är superviktigt, utöver de faktiska siffrorna.

Olika förutsättningar

Den ekonomiska tillväxten på flera stora marknader runt om i världen är något som gynnar cykliska bolag. Alltså bolag, exempelvis industribolag, som är beroende av konjunkturen på ett annat sätt än bolag som sysslar med dagligvaror.

- Cykliska bolag har gått väldigt bra på börsen sista året för att konjunkturen har tagit fart. Det gynnar bolag som SSAB, Sandvik, Volvo, den typen av bolag.

Samtidigt finns det i ett mer gynnsamt ekonomiskt läge mer för bolagen att leva upp till.

- Vi kommer att behöva ha en bra rapportsäsong för att börsen ska fortsätta uppåt. Det är dock mycket som talar för det, säger Maria Landeborn.