Grönemad topp fyra på ”dyraste hus” – listan

Trots höga räntor och en svår bostadsmarknad går de lyxigare fritidshusen åt som smör i Västsverige. Göteborgsposten har listat fyra av de dyraste försäljningarna i år.

ANNONS

Mäklarna är överens: det är inga problem att sälja fritidshus i den så kallade ”premiumklassen”, oavsett hur ränteläget ser ut.

– Köper du ett sånt här hus i denna prisklass är du inte lika känslig för räntorna, är det rätt typ av fastighet så finns det köpare, säger Mathias Martinsson, mäklare på Skeppsholmen Sotheby's International Realty.

– Spekulanter i det här registret har kapital, och köper om det är bra fastigheter. Då finns det köpare oavsett tid, säger Robert Blom, mäklare verksam på Skaftö, och fortsätter:

– Det har varit ett dåligt utbud i den klassen senaste året, så det finns ett uppdämt behov i premiumsegmentet.

ANNONS

Tvärt om är det i den något billigare klassen.

– Bra lägen säljs alltid, det är de billigare fritidshusen som har fått lida för ränteläget, säger Lotta Långström, Askengren Fastighetsmäklare.

Här är några av de dyraste fritidshusen som sålts i år, enligt Booli och Hemnet.

Hus på Skaftö – 15,5 miljoner

På Skaftö hittar vi fritidshuset som hittills i år har sålts för den högsta summan i Västra Götaland. Evensås såldes för 15,5 miljoner kronor, vilket är en ökning på 2 miljoner från utgångspriset. Med sina 108 kvadratmeter ligger det nybyggda huset precis vid vattenbrynet. Enligt mäklaren Robert Blom är denna fastighet exakt vad spekulanterna söker: ett lättskött, inte allt för stort hus.

Hus på Skaftö – 12,35 miljoner

Det näst dyraste fritidshuset hittar vi också på Skaftö, i Stockevik, Fiskebäckskil. Det arkitektritade huset på Åkervägen såldes för över 12 miljoner kronor och ligger nära havet men utan havsutsikt. Detta kompenseras, enligt mäklaren Robert Blom, av att det är en stor tomt där det även ligger ett gästhus.

Hus på Klädesholmen – 11 miljoner

På Klädesholmen hittar vi bronstagaren i denna kategori, Södra Stenvik, som såldes för 11 miljoner kronor. Det är ett klassiskt västkusthus med bad rakt utanför dörren. Det som är unikt med detta hus är att det finns gott om parkeringsplatser, vilket är ovanligt på denna typ av plats enligt mäklaren Mathias Martinsson.

ANNONS

Hus i Grönemad – 10,8 miljoner

Tätt därefter kommer Grönemadsvägen i området Grönemad utanför Grebbestad, som såldes för 10,8 miljoner kronor. Enligt mäklaren Filip Fourong Fallenius, Svensk Fastighetsförmedling, är detta ett rekordpris i Grönemads. Utsikten är över det bohuslänska havet.

ANNONS