Nyanlända och långtidsarbetslösa ska få jobb i gröna näringar, som inom trädgård. Arkivbild.
Nyanlända och långtidsarbetslösa ska få jobb i gröna näringar, som inom trädgård. Arkivbild.

Gröna jobb ska bli väg in

Gallra skog, städa stränder och sköta friluftsområden ska bli en väg in på arbetsmarknaden för nyanlända och långtidsarbetslösa, hoppas regeringen. 270 miljoner kronor satsas nästa år, men det är inte klart hur många jobb det blir.

ANNONS
|

26 myndigheter har fått till mitten av januari på sig att ta fram konkreta förslag på enkla gröna jobb. Regeringen vill satsa 910 miljoner kronor under tre år, varav 270 miljoner kronor nästa år.

- De här näringarna har ganska stor arbetskraftsbrist i dag. Branschen själv säger att det saknas 3000 personer, säger näringsminister Mikael Damberg (S).

Nyanlända och långtidsarbetslösa har svårt att få jobb trots en stark arbetsmarknad. 2016 gav regeringen olika myndigheter i uppdrag att ta fram förslag på minst 5000 lågkvalificerade statliga jobb till 2020, så kallade moderna beredskapsjobb. De gröna jobben ingår i det.

ANNONS

- Det handlar om skogsarbetare, maskinförare, trädgårdsarbetare, men också om att sköta friluftsområden och biologisk mångfald. Det är många viktiga sysslor som inte utförs i dag, säger Per Bolund (MP), biträdande finansminister.

Skogsstyrelsen ska få en samordnande roll. Men det är först när svaren från myndigheterna kommit som det går att säga hur många jobb pengarna faktiskt räcker till och hur mycket som kommer att försvinna till administration och handledning.

Naturvårdsverket uppskattade i somras att det finns möjlighet till 2000 enkla jobb inom den gröna sektorn, men då skulle det handla det om 600 miljoner kronor i lönesumma per år, alltså betydligt mer.

TT
ANNONS