Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Vapen och annan utrustning som hittades i bilen gör att två män misstänks ha förberett rån. Foto: Polisen

Greps med vapen i bilen vid gränsen

Två män i 20-årsåldern åtalas, misstänkta för förberedelse till grovt rån. De stoppades av tullen i Svinesund, och i bilen fann man vapen och utrustning för maskering.

De två männen var på väg från Oslo till Sverige när de stoppades den 30 november. Tullen genomsökte bilen och hittade då bland annat ett avsågat hagelgevär, skarpladdade patroner, en rånarluva (balaklava) och handskar. Männen greps och häktades, nu åtalas de vid Uddevalla tingsrätt.

Enligt åklagaren ska männen, som är 23 respektive 19 år gamla, "tillsammans och i samförstånd" ha förberett att utföra eller främjat ett grovt rån. Utrustningen har varit särskilt ägnad att användas vid ett grovt väpnat rån.

Männen åtalas också för grov smuggling, gällande vapnet och patronerna. Brottet betraktas som grovt eftersom det varit frågan om ett fungerande vapen och att det enligt åklagaren "uppenbarligen varit avsett att komma till brottslig användning".

De åtalas också för narkotikasmuggling, då man i bilen fört in 1,77 gram cannabisharts och 19-åringen har vidare fört in 0,51 gram heroin och ytterligare 0,5 gram cannabisharts.

23-åringen har i polisförhör nekat helt till brott. 19-åringen förnekar förberedelse till grovt rån och grov smuggling, men har erkänt narkotikasmuggling.