Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Grönt ljus för Astra Zeneca – Strömstad fortsätter med vaccinering

Astra Zenecas vaccin mot covid-19 har godkänts – för de som är 65 år och äldre. I Strömstad betyder det att vårdcentralerna nu kan ge de doser som i veckan stått i kylskåpet.

Efter larm om misstänkta biverkningar som var en kombination av blodproppar och brist på blodplättar så pausades vaccineringen med Astra Zenecas vaccin förra veckan. I Strömstad kunde vaccinering av personer i fas 2 fortsätta, då vårdcentralerna kunde fortsätta att vaccinera med Pfizers vaccin. Astra Zenecas vaccin som stoppades kunde förvaras i kylskåp så vårdcentralerna kunde spara de doser de inte kunde använda.

Marlene Midtvedt, verksamhetschef vid Capio vårdcentral, berättar att de nästa vecka kör igång igen med de 110 doser Astra Zeneca som de haft i kylskåpet. Under veckan som varit har de kunnat fortsätta vaccineringen med Pfizers vaccin.

– Vi vet inte än (under fredag morgon) om vi får mer vaccin för nästa vecka men blir det bara Astras så räknar vi med att vaccinera ner till 75-åringar nästa vecka, säger Marlene Midtvedt.

LÄS MER: Över 200 doser vaccin får vänta i vårdcentralernas kylskåp

130 doser på Bohuslinden

På Bohuslinden finns 130 doser av Astra Zenecas vaccin som ska börja ges nästa vecka.

– Vi hoppas på mer leverans av Astra Zeneca nästa vecka. Det sker ju på kort varsel så vi är flexibla.

Nästa vecka räknar de med att vara nere på 76-åringar.

Har patienter hört av sig och varit oroliga och vill välja vaccin?

– Vi har hört en del sånt ja, men kan man inte välja vaccin. Väljer man bort det vaccin man blir erbjuden så åker man ur kön och får vänta tills det är dags för vaccinering i fas 4, säger Marlene Midtvedt.

Charlotte Ericson, verksamhetschef för Bohuslinden, säger att hon är trygg med Astras vaccin.

– Vi är beredda att det kan bli ett visst motstånd, och man kanske är lite orolig. Det kan vara svårt att hänga med i alla svängar om vaccinet men jag ser stora fördelar med Astras vaccin och känner mig helt trygg med det.

Man har nyligen glesat ut tiden mellan första och andra dosen med Astra Zenecas till 12 veckor.

– Man har sett att det fungerar bra, och ger ett bra skydd efter första dosen. Det är positivt att så många som möjligt får sin första dos, säger Charlotte Ericson.

LÄS MER: Låga vaccinationstal förbryllar kommunen och vårdcentralerna

Ingen risk att missa samtal

Både Capio och Bohuslinden ringer till alla för att boka in tid för vaccinering, och får de inget svar så ringer de igen.

– Vi ringer och ringer. Till de vi inte fått tag på skickar vi också brev.

Man behöver alltså inte vara orolig över att missa ett samtal och sen inte få vaccin.

– Nej, vi ger inte upp, är budskapet från båda vårdcentralerna.

Men är du listad hos Capio eller Bohuslinden och är över 80 år och inte fått något samtal så får du gärna höra av dig.

– Det kan vara någon som är nylistad hos oss eller som hamnat utanför, så är du över 80 år och inte hört något får du hemskt gärna ringa, säger Marlene Midtvedt och Charlotte Ericson.

LÄS MER: Så går det till att smittspåra covid-19 i Strömstad