Gränshandel Nordby shoppingcenter i Strömstad.
Gränshandel Nordby shoppingcenter i Strömstad. Bild: Adam Ihse/TT

Gränshandeln – "mareritt" för Norges handlare

En fortsatt svag krona liksom höjda norska matvarupriser. Det är en kombination som får norrmännen att vallfärda till Sverige. Norska handlare kallar det "mareritt" (mardröm) medan de svenska gnuggar händerna.

ANNONS

Ny statistik från den norska motsvarigheten till Statistiska centralbyrån (SCB) visar att gränshandeln ökade med 15,1 procent under tredje kvartalet. Samtidigt steg antalet dagsturer över till den svenska gränsen med 20,7 procent, skriver norska Nettavisen.

På den norska sidan sliter handlarna sitt hår och efterfrågar nu politiska åtgärder:

– Det här är värre än vår värsta mardröm. Det sista året har gränshandeln vuxit sex gånger så mycket som norsk dagligvaruhandel. Det här måste vara en brutal väckarklocka för norska politiker, säger Harald Jachwitz Andersen, vd för branschorganisationen Virke Handel.

Flera konsekvenser

Från norskt håller lyfter man dock ytterligare en konsekvens förutom den rent ekonomiska. Landets sockerskatt gör att läsksugna gärna åker till Sverige för att storhandla.

ANNONS

– Gränshamstringen för med sig storinköp av osunda varor vilket inte är bra för den norska folkhälsan. Den norska avgiften är en sponsring av svensk handel och förutom folkhälsan påverkar det den norska arbetsmarknaden. Politikerna måste ta till fundamentala grepp och bland annat ändra skatterna till samma nivå som 2017, säger Jachwitz Andersen till Nettavisen.

Störst aktör på svenska sidan gränsen är Nordby shoppingcenter där Ståle Løvheim varit högste ansvarig i drygt ett decennium. Han kan redan sammanfatta ett mycket lyckat 2019:

– Prognosen är att vi kommer öka omsättningen med cirka 100 miljoner kronor i år och nå en årsomsättning på cirka 4,6 miljarder kronor. Under december månad räknar vi med 700 000 besökare och en omsättning på 500 miljoner kronor, säger han till TT.

Inget problem

De höjda rösterna för politiska åtgärder kring slopandet av till exempel en sockerskatt tar han med ro och tror att inverkan inte skulle bli så omfattande för gränshandeln.

– Det börjar bli storpolitik i Norge med bryggerier och chokladtillverkare. Om nu skatten skulle revideras tror jag inte det har så stora konsekvenser för gränshandeln utan det handlar främst om handeln i Norge, säger Ståle Løvheim.

Tobias Österberg/TT

ANNONS