Två personer greps efter aktivisternas aktion på Landvetter.
Två personer greps efter aktivisternas aktion på Landvetter. Bild: Thomas Johansson

Flyg från Landvetter stoppades av miljöaktivister

Miljöaktivister genomförde under morgonen en klimataktion på Landvetter flygplats. Två personer greps och misstänks nu för brott mot luftfartslagen.
– Vi fick gå ombord och plocka av dem från planet, samtidigt genomfördes en demonstration i ankomsthallen, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

ANNONS
|

En insats av en miljöaktivistgrupp genomfördes under tisdagen på Landvetter flygplats i Göteborg. Polis kallades till platsen efter att två aktivister klivit ombord på planet och sen vägrat sätta sig ner vid avgång.

Mellan tio och tolv personer ska också ha demonstrerat i ankomsthallen, där de uttryckt sitt budskap om att det är olämpligt att SAS får statligt stöd.

Det handlar om klimataktivister från Extinction Rebellion som genomfört en aktion ombord på ett flygplan som var på väg mot Stockholm.

– De har packat ihop på vår uppmaning, och det gick städat och fredligt till, säger Christer Fuxborg och fortsätter:

ANNONS
”Vi använder civil olydnad för att få fram vårt budskap”, sa en av aktivisterna på filmen som spelades in ombord på flygplanet. Utanför ankomsthallen fanns fler demonstranter.
”Vi använder civil olydnad för att få fram vårt budskap”, sa en av aktivisterna på filmen som spelades in ombord på flygplanet. Utanför ankomsthallen fanns fler demonstranter. Bild: Thomas Johansson

– Ett stort pådrag. Vi visste inte riktigt var det skulle barka hän.

Två personer är gripna, en är i 65-årsåldern och den andra i 40-årsåldern. Båda är misstänkta för brott mot luftfartslagen.

– Vi använder civil olydnad för att få fram vårt budskap, säger en av aktivisterna i en video som sänder live på nätet under den pågående aktionen.

LÄS MER: Blodig klimatstrejk utanför Bokmässan

Irriterad stämning ombord

En person som säger sig befinna sig på planet berättar att aktivisterna togs av planet av vakter och att det hela ska ha gått fredligt till.

”Vi blev nästan en timme sena från Landvetter”, skriver personen och berättar att en del av passagerarna applåderade när aktivisterna blev avförda.

En passagerare ska enligt vittnet ha rest sig för att själv samtala med aktivister, varpå en flygvärdinna bett personen att sätta sig ner. Stämningen på planet beskrivs som stundvis irriterad.

”I vart fall i den främre delen av planet”, skriver vittnet.

Aktivisterna: ”Kommer att fortsätta”

Karin Elmgren, talesperson för Extinction Rebellion i Göteborg, var bland dem som demonstrerade i ankomsthallen på flygplatsen. Ett tiotal personer samlades där med banderoller, sjöng kampsånger och ropade slagord under drygt en timmes tid. Hon säger att fler aktioner riktade mot flygavgångar kan komma i närtid.

ANNONS

– Det här kommer att fortsätta så länge regeringen inte tar sitt förnuft till fånga och agerar för att följa Parisavtalet, säger hon.

På vilket sätt?

– Många beslut som regeringen fattar går helt stick i stäv med Parisavtalet. De måste sluta stödja fossil verksamhet för att klara målen, som just nu går mot fyra graders uppvärmning och det är bara att lyssna på vad forskarna säger att det kommer att leda till.

Historia av civil olydnad

Extinction Rebellion har gjort sig kända genom att på olika sätt utföra civil olydnad. Aktivisterna genomför diverse klimatdemonstrationer.

Så sent som i januari demonstrerade de på Filmfestivalen emot att Volvo var huvudpartner till evenemanget. Där gjorde man bland annat ett satiriskt framträdande och en deltagare utgav sig för att vara Volvo Cars informationschef.

LÄS MER: Klimatprotest mot Volvo utanför Filmfestivalen

Även i ankomsthallen genomfördes en protest mot SAS inrikesflygningar. Bilden är tagen av aktivistgruppen Extinction Rebellion. Enligt polisen gick det fredligt till i ankomsthallen.
Även i ankomsthallen genomfördes en protest mot SAS inrikesflygningar. Bilden är tagen av aktivistgruppen Extinction Rebellion. Enligt polisen gick det fredligt till i ankomsthallen. Bild: Exctinction Rebellion

Texten uppdateras.

ANNONS