Flera omhändertagna efter coronademonstration i Göteborg

Flera personer har omhändertagits efter en demonstration mot coronarestriktioner på Gustaf Adolfs torg. Detta efter att polisen tagit beslut om att upplösa demonstrationen.
– Vi har fått ett myndighetsbeslut att upplösa en allmän sammankomst, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson vid region Väst.

ANNONS
|

Det var bland annat genom uppgifter som cirkulerade på sociala medier som polisen fick kännedom om demonstrationen. Budskapet som sprids var att manifestationer under parollen ”World wide rally for freedom” ska äga rum i både Göteborg, Stockholm och Malmö klockan 13 på lördagen.

Något som också inträffade.

LÄS MER:Polisen förbereder sig för coronademonstration i Göteborg

Vid 13-tiden samlades en grupp människor i närheten av statyn på Gustaf Adolfs torg med skyltar med bland annat texterna ”Vaccin dödar” och ”Statens och medias propaganda är det verkliga viruset!”.

Demonstranterna lämnade inte platsen

Trots polisens beslut om att upplösa demonstrationen när folksamlingen översteg de åtta som är tillåtna, så stannar sedan demonstranter kvar på platsen. Polisen hade vid ett tillfälle räknat till cirka 75 demonstranter, medan GP uppskattar att de kan ha varit upp till 150 demonstranter som mest.

ANNONS

– Det kan bli så att de blir misstänkta för brott, ohörsamhet mot ordningsmakten. Men vi vill ge dem en chans att på egen grund gå där ifrån, innan man frihetsberövar någon, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson på polisen.

Överröstade polis med sång och applåder

Drygt tjugo minuter senare, efter ett antal uppmaningar om upplösning, meddelar polisen att situationen fortfarande inte förändrats. Demonstranterna stannar kvar, och överröstar polisens uppmaningar med sång och applåder.

– Det handlar väl helt enkelt om att de inte vill lyssna på vad vi säger. Då kan de skylla på att det var ett rackarns väsen här, säger Håkan Bredinge, dialogpolis på plats.

Dialogpolisen LG Ekstrand fanns på plats vid demonstrationen. Se intervjun med honom i klippet nedan.
Dialogpolisen LG Ekstrand fanns på plats vid demonstrationen. Se intervjun med honom i klippet nedan. Bild: Mia Höglund

Vid 14.15 har polisen rullat in med polisbussar på torget och spärrat av vissa områden. En person som använt ett högtalarsystem omhändertogs tillfälligt av polis. Totalt fem personer omhändertogs och fördes bort från platsen av polis, som var iförda gasmask av smittskyddsskäl.

En person misstänkt för brott

En av dessa är misstänkt för ohörsamhet mot ordningsmakten, vilket är den enda brottsmisstanke som finns i nuläget.

Samtidigt meddelade polisen att den allmänna sammankomsten betraktades som upplöst, och upphävde avspärrningarna man gjort på torget.

Folksamling upplöstes i Malmö och Stockholm

Vid 13-tiden, då demonstrationerna var planerade att gå av stapeln runt om i Sverige, meddelade polisen i Malmö att det samlats runt 30 personer på det torg som det annonserats att demonstrationen skulle hållas.

ANNONS

LÄS MER:Flera poliser skadades vid coronademonstration i Stockholm

Polisen beskrev läget som lugnt, men bara någon kvart senare, då det tillkommit fler personer till platsen, valde polisen att upplösa sammankomsten.

Senare meddelade Malmöpolisen att fyra personer omhändertagits, men att uppgifterna kunde komma att ändras. Även i Stockholm fick polisen gå in och upplösa en folksamling som bildats på Norrmalmstorg.

ANNONS