Explosion i lägenhetshus i Annedal – flera allvarligt skadade

En explosion orsakade en kraftig brand i ett lägenhetshus i Annedal i centrala Göteborg på tisdagsmorgonen. Fyra personer skadades allvarligt och hundratals evakuerades från byggnaden. En person intensivvårdas fortfarande på sjukhus. Polisen misstänker att ett utplacerat föremål orsakat explosionen och utreder nu motivbilden.
– Men vi har inte påbörjat den tekniska undersökningen och det är utifrån den som vi med säkerhet kan säga att föremål har exploderat, säger Thomas Fuxborg vid polisen.

ANNONS

Ett dygn efter explosionen och den efterföljande branden är orsaken till explosionen i byggnaden fortfarande ett frågetecken, och polisen vet inte exakt vad som föregått händelsen.

– Vi vet inte så mycket mer än vad vi visste i går. Vi undersöker fortfarande vilka som bor i fastigheten, och i går var vi uppe i mellan 50 och 100 förhör, säger Thomas Fuxborg.

Nu väntar polisen på klartecken från räddningstjänsten, som undersöker fastigheten för att fastställa att den är säker att vistas i.

– Vi hoppas och tror att räddningstjänsten blir klara med sin inspektion nu under morgonen, så att vi kan gå in i fastigheten och undersöka platsen för detonationen, eller om det är flera detonationer, säger Thomas Fuxborg.

ANNONS

En person intensivvårdas

Det var vid 05-tiden på tisdagsmorgonen som en kraftig explosion orsakade en brand i ett större lägenhetshus i Annedal i centrala Göteborg. Sex personer fördes till sjukhus med ambulans, varav fyra personer var allvarligt skadade. Enligt Sahlgrenskas presstjänst rörde det sig om tre kvinnor i 60-, 70- och 80-årsåldern och en man i 50-årsåldern.

Inledningsvis vårdades fyra personer på intensivvårdsavdelning. Tre har nu kunnat flyttas, och en person vårdas fortfarande på Iva på onsdagsmorgonen.

– Tillståndet för de övriga tre har förbättrats och de behöver inte längre intensivvård, säger Ingrid Fredriksson, presskommunikatör vid Sahlgrenskas sjukhus.

Flera personer med lindriga skador fördes också till sjukhus, inklusive en rökdykare från räddningstjänsten. Totalt har 16 personer fått sjukhusvård, men majoriteten har nu fått lämna sjukhuset.

LÄS MER:Branden i Annedal – detta har hänt

Polisen kartlägger boende och besökare

Polisen har beslutat att starta en så kallad särskild händelse med anledning av explosionen. Under tisdagen såg polisen inte några naturliga förklaringar till explosionen, utan allt pekar på att det är något föremål som har exploderat.

– Det vi tror mest på är att någon har placerat något typ av föremål som har detonerat. Vi tittar på motivbild och om det finns en potentiell måltavla, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson.

Trots vittnesmål om flera smällar säger Fuxborg att man i nuläget är av uppfattningen att det handlar om en explosion, något som kan ändras efter en teknisk undersökning utförts.

ANNONS

– Vi har inte påbörjat den tekniska undersökningen och det är utifrån den som vi med säkerhet kan säga att föremål har exploderat, säger Fuxborg.

Polisen utreder nu händelsen som grov allmänfarlig ödeläggelse men ingen är gripen eller misstänkt i nuläget.

– Vi håller på att undersöka om det finns en potentiell måltavla. Vi tittar på olika motivbilder, vem och vilka bor i den här fastigheten, vem och vilka har varit på besök i fastigheten, vi har massa butiker på gatuplan. Vi tittar väldigt brett, säger Thomas Fuxborg.

Räddningstjänsten: ”Förstörda lägenheter”

Räddningstjänsten kämpade mot lågorna hela tisdagsmorgonen och det dröjde till efter lunch innan räddningstjänsten hade kontroll över elden. Det är ännu oklart hur många lägenheter som har drabbats.

– Det är varierat, från lägenheter som är helt oförstörda till de som är mer förstörda, sa Jon Pile vid räddningstjänsten på tisdagen.

På onsdagsmorgonen var räddningstjänsten fortfarande kvar på platsen för att se över området.

LÄS MER:Polisens teorier efter explosionen i Annedal

LÄS MER: Toppolitiker reagerar starkt på explosionen ”Många har förlorat sina hem”

Kommunen löser sovplatser

Personal från kommunen har varit på plats i närheten av byggnaden för att stötta människor som drabbats.

– Det kan vara så att människor är chockade och behöver bli lyssnade till. Vi har inte svar på alla frågor, det har ingen, men man kan få stöd och hjälp av människor som är vana vid att jobba med krisstöd, säger Ulla-Carin Moberg, avdelningschef på Socialförvaltningen Centrum.

ANNONS

Personal skickades även till Mölndals sjukhus för att prata med berörda människor som vårdas där. Även Svenska kyrkan har öppnat sina dörrar för drabbade och berörda av branden. Det är Annedalskyrkan som håller öppet för de som känner oro eller är i behov av att prata.

Under onsdagsmorgonen var branden släckt och räddningstjänstens långa insats gick mot sitt slut. Den misstänkta brottsplatsen lämnades över till polisen vid 9.30. Senare under kvällen hävdes också en del av avspärrningarna.

– Från och med 19.30 öppnar vi gatan för trafik, säger Hans-Jörgen Ostler, polisens presstalesperson.

ANNONS