Branden avtar – släckningen fortsätter hela natten

Tidigt under lördagsmorgonen bröt en kraftig brand ut i en större lagerlokal vid industriområdet Ringön på Hisingen. Rökutvecklingen har varit omfattande och synts från långt håll i Göteborg – boende uppmanades att hålla sig inomhus med stängda fönster. Ingen person har kommit till skada i samband med branden. På lördagskvällen minskade rökutvecklingen, men släckningsarbetet har pågått hela natten.
– Det kommer nog att ryka under hela dagen, säger Bosse Andersson, stabschef vid räddningstjänsten i Göteborg.

ANNONS

Sedan natten mot lördag brinner det i en byggnad på Ringön på Hisingen, larmet kom klockan 02.42. Räddningstjänstens arbete var under natten och morgonen inriktat på att skydda intilliggande byggnader från spridning, som kan uppstå genom gnistregn.

Under lördagen var branden mycket kraftig – och räddningstjänsten varnade för röken, som spreds över ett stort område. Vid lunchtid gick röklukten att känna över stora delar av Göteborg.

LÄS MER:Unikt vikingaskepp en hårsmån från att drabbas av branden

LÄS MER:Musiktidningen Gaffas kontor på Ringön har brunnit ner

Verksamhet med koppling till båtar

Byggnaden som brunnit är en större lagerliknande lokal, i vilken det ska ha funnits stora behållare av brandfarliga oljor. Dessa ska ha använts i verksamheten som fanns i lokalen, och under branden orsakat höga smällar.

ANNONS

– Det är 1 000 liters plastbehållare och när de behåller de här vätskorna och brinner upp och går sönder så läcker de ut och då blir det de här knallarna av olja. Då brinner det lite häftigare just där och då, säger Claes Rupert, räddningsledare för insatsen.

Hur branden startade är ännu oklart, men byggnaden innehåller mycket brännbara material då det ska ha funnits en verksamhet med koppling till båtar i den.

– Det är både tjära, andra brännbara vätskor och även rep och tampar. Det är en väldigt brännbar miljö där inne och det flammar upp till och från. Så det kommer nog att ryka från branden under hela dagen, säger Bosse Andersson vid räddningstjänsten Storgöteborg.

LÄS MER:Hennes affär nedbrunnen: ”Trodde inte det var sant”

LÄS MER:Ägaren om chockbeskedet i natt – blev uppringd av polisen

Vinden ändrade riktning

Strax innan klockan 14.00 på lördagen meddelade räddningstjänsten att stora delar av byggnaden rasat in. Vätskor och andra brännbara material gjorde att branden fortsatte att blossa upp. Den 1 900 kvadratmeter stora lokalen är nu totalförstörd och har brunnit ner till grunden.

Under lördagseftermiddagen förändrades också vindriktningen, vilket gjorde att rök och lukt spreds mer i riktning mot Gullbergsvass och Redbergsplatsen.

Det gick ut ett viktigt meddelande till allmänheten, ett så kallat VMA, om att människor i området ska hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

ANNONS

– Rökutvecklingen är kraftig och vi har fått ganska mycket samtal från folk i närområdet, säger Joakim Hallin, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

Vid 19-tiden skickade SOS-alarm ut sms om att restriktionerna hävdes och att ”faran nu är över”.

Branden fortsatte flamma upp

Sammanlagt arbetade cirka 25 av räddningstjänstens enheter vid branden under morgonen och spridningsrisken bedömdes länge vara stor. Under släckningsarbetet tog räddningstjänsten också hjälp av sin brandbåt för att pumpa upp vatten ur älven.

Den mest intensiva insatsen avvecklades vid 10-tiden på lördagsförmiddagen, men räddningsarbetet fortsatte under hela dagen – och fortsatte under natten mot söndag.

På söndagsmorgonen var en styrka fortfarande på plats.

– Vi kommer att vara där på förmiddagen också. Det är väl inga större bränder. Det rivs lite för att komma åt lite glödbränder och så där, säger Mikael Lindgren vid räddningstjänstens larm- och ledningscentral.

Räddningstjänsten meddelade senare att det under dagen skulle beslutas huruvida det var läge att lämna över till ägaren.

– Eftersläckning kommer att pågå i någon timme till. Det måste vara överkomligt för ägaren att handskas med det, säger Joakim Hallin vid räddningstjänsten.

Sök vård vid allvarliga symtom

Även polisen bistod under natten mot lördag i insatsen vid branden, bland annat med att spärra av och se till att människor i det absoluta närområdet kom i säkerhet.

ANNONS

– Vi har varit i kontakt med folk som hör av sig som har verksamhet i området. Det var människor som låg och sov i området som fick evakueras under natten, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen.

Branden utreds som mordbrand, vilket är ett standardförfarande när orsaken till en brand är okänd. I nuläget har polisen inte fått några indikationer på att branden ska ha varit anlagd.

– Tidigaste imorgon kommer den tekniska undersökningen att börja, säger Thomas Fuxborg och hänvisar till värmen och rasrisken.

Ingen person ska ha kommit till skada i samband med branden, enligt räddningstjänsten, som uppmanar personer som upplever allvarliga symptom att uppsöka sjukvård.

ANNONS