Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Minnen. Efter knivattacken i Trollhättan påminns Birgitta Laugmo om både skottdramat -61 och knivmordet på sin vän -79.

"Glöm inte skolattacken 1979"

Knivdramat i Trollhättan ger minnen till skottdramat i Kungälv 1961. En av Kungälvs läroverk studenter -61, som satte sig och gjorde studentskrivning måndagen efter skottdramat, i en aula full med skotthål är Birgitta Laugmo.

Den fjärde mars 1961 var det skoldans på Kungälvs läroverk. Men dansen fick ett abrupt slut, under kvällen försöker en 17-åring som inte gick på skolan ta sig in på skoldansen, enligt Birgitta Laugmo. Hon var själv inte på skoldansen, men minns tydligt historian.

– En kille som hade inspirerats av Bröderna Cartwright försökte ta sig in på skoldansen. Han blev motad i dörren och sköt då killen som försökte stoppa honom i benet. Sen gick han in på skoldansen och sköt vilt runt sig, berättar Birgitta Laugmo.

– När han gick ut igen levde fortfarande 18-åringen som han skjutit i benet och sköt därför ett dödande skott i magen, enligt Brigitta Laugmo.

Hon minns med fasa när hon på måndagen fick sätta sig i aulan och påbörjade studentskrivning i svenska med skotthål i fönstren. Hon minns inte att det diskuterades över huvudtaget i skolan på den tiden.

– Det var en hemsk känsla att sätta sig där. Det har jag tänkt mycket på, att det är bra att det finns så mycket stöd och hjälp i skolorna nu för tiden när något händer.

Men hennes historia och nära minnen kring skolattacker tar inte slut -61.

Året innan skottdramat i Kungälv tog hennes bästa vän, Frank Kennergren, studenten vid samma skola, Kungälvs läroverk. En vän som senare fick en kniv i ryggen när han under sin lunch på skolan stoppade en tidigare elev från att gå in.

– Efter det som hänt i Trollhättan så har jag bara hört att detta inträffat en gång innan, nämligen -61. Men det är inte sant, alla har glömt den lärare som också var min bästa vän, som blev mördad på Svartedalsskolan i Biskopsgården, Göteborg.

– Det var på lucia som min vän Frank som var lärare på Svartedalsskolan såg att en tidigare elev som blivit relegerad var på väg in i skolan. Han lämnade sin lunch och gick ut för att hindra honom. Det uppstod tumult och när Frank vände sig om högg 15-åringen honom i ryggen, berättar Birgitta Laugmo.

Frank dog direkt på plats och gärningsmannen sprang iväg men hittades senare av polis i Nordstan i Göteborg.

– Jag fick reda på det direkt, vi var inte bara nära vänner utan bodde också grannar. Det är en förfärlig historia, han skulle fylla 40 året efter och lämnade fru och dotter efter sig.

– Precis som elevassistenten i Trollhättan försökte stoppa gärningsmannen att gå in i skolan i torsdags. Och som killen som försökte stoppa Cartwright-skjutaren gå in på skoldansen i Kungälv -61, försökte min vän Frank stoppa den reglerade eleven -79. Alla tre var otroligt modiga och agerade med livet som insats. De är hjältar.

– Det Frank gjorde var att hindra en ung kille med kniv att ta sig in på skolan, men det har inte nämnts i medierna nu. Har man redan glömt bort det eller räknas det inte?

– Frank var en nitisk lärare, han var engagerad och försökte lösa problemen som fanns i skolan. Jag vet att han till och med åkte och hämtade elever som skolkade.

Det är med sorg i rösten som Birgitta berättar sin historia, och hon är övertygad om att skolorna i Sverige behöver skärpa kontrollerna för vem som kommer in.

– I USA har de totalstopp, ingen utomstående kommer in på skolan. Du kan inte ens ansöka om det.

– Men det händer ändå i USA och det tror jag beror på att de har en annan tillgång till vapen, men vi måste se över systemet i Sverige. Jag känner mig väldigt säker på att man behöver ha stängda skolor även här.