James Simons, till höger, här tillsammans med George Soros. Båda är stora givare till Demokratiska partiet i USA. Arkivbild.
James Simons, till höger, här tillsammans med George Soros. Båda är stora givare till Demokratiska partiet i USA. Arkivbild.

Gigantiska stiftelser i skatteparadis

Flera dolda, privata stiftelser i skatteparadis med tillgångar på svindlande summor har upptäckts i den stora paradisläckan. De är de största i sitt slag och ger en ny inblick i hur en del av världens extrema rikedomar förvaltas.

ANNONS
|

En av fonderna tillhör en viss James Simons, grundare av hedgefonden Renaissance Technologies. Han är också en av de största givarna till Demokratiska partiet i USA, landets 25:e rikaste person och en känd filantrop.

Simons hade 2010 samlat på sig motsvarande 60 miljarder kronor i sin tills nu okända stiftelse Lord Jim Trust på skatteparadiset Bermuda. Handlingar från 2010 i läckan visar att den då väntades växa till 120 miljarder kronor i år och 280 miljarder till 2030.

Extra lager av ägande

Juristbyrån Appleby, som en stor del av läckan kommer ifrån, har hanterat Simons och andra extremt förmögna människors rikedomar i skatteparadis.

Simons har enligt magasinet Forbes gett över 15 miljarder kronor till välgörenhet, vilket delvis uppges vara syftet med hans stiftelser.

ANNONS

Läckan ger en ovanlig inblick i hur stiftelser kan vara mäktiga verktyg för de rika att lagra och skydda sina tillgångar och att få dem att växa i det fördolda. En stiftelse kan lägga på ett extra lager av komplexitet till en kedja av ägande. En stiftelse på Bermuda kan, till exempel, ha tillgångar i Taiwan åt en förmånstagare i USA. En del utländska stiftelser, som Simons, betraktas som skattskrivna utomlands fastän de förvaltar en amerikansk medborgares förmögenhet.

Anonym mångmiljardär

Stiftelser i skatteparadis står för en tredjedel av Applebys affärer, enligt en analys av läckan gjord av journalistnätverket ICIJ, som samordnat över 90 medieföretags granskning av materialet. Handlingarna läckte till tyska Süddeutsche Zeitung.

Särskilt populärt är det att ha stiftelser på Bermuda. Appleby har bland annat en kund med tre stiftelser, två på Bermuda, en på Bahamas, med sammanlagt 60 miljarder kronor. Det är oklart vem som ligger bakom.

I en skriftlig kommentar hävdar Simons att han inte försöker smita undan skatt. Utbetalningar från Lord Jim trust till honom och hans familj tas upp i deklarationerna och beskattas i USA, påpekar han.

TT
Fakta: Paradisläckan

Paradisläckan, "Paradise Papers" på engelska, kommer från ett 20-tal slutna territorier. Materialet gavs till den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung som delade med sig det till journalistnätverket ICIJ. 381 journalister från 96 medieföretag i 67 länder har sedan granskat innehållet.

Från Sverige har TT, SVT:s Uppdrag granskning och SVT Nyheter deltagit. Internationellt märks bland andra The New York Times, BBC och Le Monde.

Materialet utgör 1,4 terabyte – 13,4 miljoner dokument. Huvuddelen kommer från advokatbyrån Appleby, med kontor i en rad skatteparadis och med många storföretag och förmögna personer som kunder.

I läckan ingår också bolagsregister från 19 territorier, bland dem skatteparadis som Bahamas, Bermuda och Kajmanöarna.

Läckans innehåll spänner över nästan 70 år, 1950–2016.

Källa: ICIJ

ANNONS