Peter Grönberg tycker beskedet om att Liseberg inte kan öppna i sommar känns tungt.
Peter Grönberg tycker beskedet om att Liseberg inte kan öppna i sommar känns tungt. Bild: Nicklas Elmrin

Göteborg & Co hoppades på ett sommaröppet Liseberg

På måndagen meddelade regeringen att Sveriges nöjesparker inte får något undantag från förbudet mot folksamlingar på över 50 personer. För Göteborg innebär beskedet ännu ett bakslag för stadens turistnäring.
– Det känns tungt just nu, säger Peter Grönberg, vd för Göteborg & Co.

ANNONS
|

Coronapandemin och dess konsekvenser har slagit hårt mot Göteborgs besöksnäring, och prognosen för sommaren har sedan ett tag tillbaka sett mörk ut. Till exempel har viktiga turistevenemang som Ullevispelningar, Gothia Cup och Way Out West ställts in tidigare under året.

Trots en prognos som pekade mot ett halverat antal besökare jämfört med föregående år, hade Liseberg länge förhoppningar om att kunna öppna parken till sommaren. Men under måndagen kom alltså beskedet från regeringen som stoppar öppningen: Liseberg och andra nöjesparker får inget undantag från regeln om max 50 personer vid allmänna sammankomster.

LÄS MER:Rapport: Nattsvart för Göteborgs turistnäring

– Vi hade ju naturligtvis hoppats på att vi hade kunnat få göra ett ansvarsfullt öppnande. Liseberg är en jätteviktigt anledning till att människor besöker Göteborg, säger Peter Grönberg, vd för Göteborg & Co.

ANNONS

”Fortsatt tufft”

I maj och juni ökade beläggningsgraden på stadens hotell något jämfört med tidigare under våren. Men måndagens besked innebär nu ännu ett bakslag för sommarens turistnäring.

– Det här gör ju så att hotellen kommer att få det fortsatt tufft. Det är egentligen hela besöksnäringen och dess ekosystem som påverkas. Restauranger, shopping och självklart då hotellen, säger Peter Grönberg.

LÄS MER:Ingen öppning för Liseberg

LÄS MER:Andreas Andersen: Så ska Liseberg ta sig igenom krisen

Jonas Siljhammar, vd för branschorganisationen Visita, menar att Lisebergs betydelse för Göteborg inte ska underskattas.

– Det spenderas mycket mer utanför grindarna till nöjesparken än innanför, säger han.

Jonas Siljhammar är kritisk till regeringens besked till landets nöjesparker.
Jonas Siljhammar är kritisk till regeringens besked till landets nöjesparker. Bild: Jessica Gow/TT

Måndagens besked från regeringen ställer han sig mycket kritisk till.

– Det är märkligt. Man visar en oerhörd nonchalans mot alla de arbetstillfällen som det här innebär för Göteborgsregionen i stort. Jag tycker att det är svagt.

I samband med att inrikesminister Mikael Damberg lämnade beskedet vid lunchtid på måndagen förklarade han beslutet för TT:

– Regeringen har gjort en sammanvägd bedömning av detta och anser att de lättnader i restriktioner som faktiskt förekommit inför sommaren får räcka. Och vi har ansvar att se till att smittspridningen inte tar ny fart i Sverige.

Hoppas på öppning till hösten

Liseberg har under våren tillsammans med Göteborg & Co arbetat med förberedelser inför en eventuell öppning. Bland annat har man tagit fram ett virtuellt kösystem för att undvika onödig trängsel.

ANNONS

På Göteborg & Co hoppas man nu på att istället kunna öppna parken till höstens ”Halloween på Liseberg”.

– Men det står ju också lite skrivet i stjärnorna. Vi hade en förhoppning om att kunna öppna redan nu, men regeringen har gjort en annan bedömning och vi får förhålla oss till det, säger Peter Grönberg och fortsätter:

– Nu får vi smälta detta tillsammans och prata ihop oss med hotellen och näringen. Det känns tungt just nu.

ANNONS