Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA. Bild: Peter Dejong
Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA. Bild: Peter Dejong

Fullvaccinerade behöver ingen tredje vaccindos, uppger EMA

Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, skriver att i nuläget finns det inget akut behov att ge fullvaccinerade personer en tredje vaccindos mot covid-19. Uttalandet baseras på en rapport som Europeiska smittskyddsmyndigheten släppte under onsdagen.

Enligt EMA är det bevisat att alla vaccin som är godkända av EU ger ett högt skydd mot covid-19 och är effektiva i att förhindra svår sjukdom och död. Man skriver vidare att för tillfället är en av tre vuxna inom EU inte fullvaccinerade och att man bör istället prioritera att vaccinera de individerna.

EMA menar dock att personer med nedsatt immunförsvar kan behöva en tredje dos då vissa studier har visat att en tredje dos kan förbättra immunförsvarets förmåga att hantera viruset hos dessa personer. Man bör också överväga att ge äldre sjuka personer, framförallt de som bor på äldreboenden, en tredje dos, skriver EMA.

Förutom att fortsätta att vaccinera den vuxna befolkningen menar EMA att det fortsatt nödvändigt att hålla avstånd, vara noga med sin handhygien och att använda masker på ställen där det är nödvändigt, så som på sjukhus eller vårdboenden.