Delar av Tångenområdet i Strömstad. Platsen för brottet är inte känt, bilden visar en del av området vid Tången.
Delar av Tångenområdet i Strömstad. Platsen för brottet är inte känt, bilden visar en del av området vid Tången.

Förundersökningen om överfallsvåldtäkt läggs ner

De fynd som polisen säkrade i samband med överfallsvåldtäkten i Strömstad saknar DNA-spår, konstaterar Nationellt forensisk center (NFC) efter sin provanalys. Utan misstänkt gärningsman, vittnen eller teknisk bevisning läggs nu förundersökningen ner.
– Det är inte alla brott som går att lösa. Så är det tyvärr, säger kriminalkommissarie Anette Timm-Preinfalk.

ANNONS
LocationStrömstad|

Det var under natten mot lördagen den 13 mars en ung kvinna överfölls och våldtogs utomhus av en maskerad man i området Tången i centrala Strömstad. Vid polisens brottsplatsundersökning gjordes diverse fynd som sedan varit i NFC:s förvar för analys. Resultat som nu delgivits polisens utredare.

– Vi har inga spår från händelsen. Vi har därför inget material som vi kan arbeta med eller en DNA-profil att jämföra mot, säger Anette Timm-Preinfalk, kommissarie på polisens avdelning för grova brott i Fyrbodal.

Kompletterande analys gav inget

NFC har i förundersökningen vidtagit en fördjupad undersökning med avancerad teknik avseende fynden på brottsplatsen för att hitta en DNA-profil från gärningsmannen.

ANNONS

Trots kompletterande analyser har det emellertid inte gått att identifiera några DNA-spår alls från våldtäkten, lyder NFC:s slutsats.

– Att vi sänder in vissa fynd innebär inte att NFC alltid får en DNA-träff. Allt som skickas in till NFC är tyvärr inte användbart, konstaterar Anette Timm-Preinfalk.

Hur går ni vidare med utredningen nu?

– Vi har inte mycket att gå på. Vi har knackat dörr och pratat med massa personer i området och vi har pratat med målsäganden flera gånger samt hennes bekantskapskrets. Ibland tar det slut. Vi har inget underlag att arbeta med, säger Anette Timm-Preinfalk.

– Det är inte alla brott som går att lösa. Så är det tyvärr, säger hon.

Förundersökningen kommer därför att läggas ner.

– Vi har alltid kvar ärendet om det skulle dyka upp något som är bearbetningsbart. Ett ärende är aldrig dött. Dyker det upp något går det alltid att ta upp det om det är aktuellt. För tillfället har vi inget vi kan arbeta med, säger Anette Timm-Preinfalk.

– Det måste till något revolutionerande. Som att gärningsmannen erkänner, säger hon.

Ni har inte fått några tips som kunnat leda utredningen framåt?

– Nej, och även om vi får in tips måste vi kunna relatera det med någon bevisning. Det är ingen utom målsäganden som har sett någonting och det blir väldigt svårt då.

ANNONS

Kritisk mot att spekulera i gärningsman

Kriminalkommissarie Timm-Preinfalk är kritisk mot när människor börjar spekulera och peka ut gärningsmän. Hon menar att vissa teorier florerar även avseende händelsen i Strömstad, men att polisen inte kan anklaga människor när det inte finns någonting att leda i bevis.

– I annat fall kan man ju börja misstänka folk åt höger och vänster, men vi har inget att jämföra med så vi har ingenting i alla fall. Vi har inte fått något DNA från händelsen. Det räcker inte med att man tror att någon är misstänkt. Och från polisens sida har vi ingen vi ens tror är misstänkt, säger Timm-Preinfalk.

Detta har hänt:

Under natten mot lördag den 13 mars inkom ett larm om att en kvinna utsatts för en överfallsvåldtäkt i Strömstad. Polisen misstänker att våldtäkten ägde rum mellan midnatt och kvart i ett på natten.

Gärningsmannen ska ha varit mörkklädd och maskerad. Inga andra signalement är ännu kända.

Flera fynd från polisens tekniska undersökning sändes in till NFC för analys – i hopp om att hitta en DNA-profil som kunde knytas till en gärningsman.

Utredningen har sedan dess stått och stampat i väntan på analyssvaren från NFC. Nu drygt tre månader senare har NFC dragit slutsatsen att några DNA-spår inte går att hitta på de fynd som polisen gett NFC i uppdrag att analysera.

Det har hållits flera målsägandeförhör, knackats dörr bland boende i området för iakttagelser och mottagits tips från allmänheten, utan några genombrott för utredningen. Förundersökningen läggs därför ner.

Polisen har aldrig haft en misstänkt gärningsman som kunnat höras.

ANNONS