Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Svinesundsgränsen förblir stängd för bohusläningar. Bild: Thomas Bennelind
Svinesundsgränsen förblir stängd för bohusläningar. Bild: Thomas Bennelind

Fortsatt stängd gräns till Bohuslän – öppet för Värmland

Gränsen till Bohuslän öppnas inte. Norge utgår fortfarande från de svenska regionerna – och Västra Götaland förblir röd. Däremot var fredagens presskonferens en lättnad för de värmländska gränskommunerna. Värmland, Kalmar, Örebro och Östergötland är nya gröna regioner i Sverige.

Bland dem är dock det tal Norge utgår från – antal smittade per 100 000 invånare – högre än den gräns Norge sätter på 20 personer. Anledningen till att de ändå får byta färg från rött till grönt på den omtalade karta Norge färglägger var fjortonde dag är att de har en tydlig nedåtgående trend. Fortsätter den kommer de att hamna under 20 redan innan nästa tvåveckorsperiod är till ända, förklarade representanten för norska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten.

Olaug Bollestad (KrFp), norsk lantbruks. och matminister, som representerade regeringen, förklarade att Norge lägger märke till samma trend för hela Sverige och att man kommer att gradvis göra fler områden gröna.

Ingenting sades specifikt om Västra Götaland eller gränsen vid Strömstad, trots att det från Strömstads sida görs idoga försök att få till stånd en diskussion om att fatta beslut utifrån delregionala bedömningar, som kan ta hänsyn till att läget i Norra Bohuslän är så mycket bättre än i Göteborgsregionen.

Däremot diskuterades möjligheten att i framtiden göra bedömningar av europeiska regionen istället för att, som i dagsläget, basera klassificeringen av övriga Europa på landsnivå. Det systemet medför nu att Norge återinför karantäntvång för norrmän som kommer tillbaka till Norge från Spanien, där nya utbrott skett i framför allt Katalonien.

Politiker och tjänstemän upprepade gång på gång bakgrunden till den norska strategin: Landet har ett lågt antal smittade och enligt de aktuella siffrorna bara en person med covid 19 på sjukhus. Läget är så mycket värre i andra länder, även i områden som är gröna på den norska kartan. Därför rekommenderas återhållsamhet med alla resor och stor försiktighet vid hemkomsten också när man inte måste sitta i karantän.

Norrmän på väg i egen bil mot ett grönt område får resa genom röda svenska områden utan karantänkrav, om de bara stannar för nödvändiga pauser och för att tanka, men utan att handla, träffa andra människor eller övernatta. Det kan komma krav på att man visar hur man rest vid hemkomsten.