I Tanum och på Koster råder bevattningsförbud, men Strömstads kommun har generellt god vattenkapacitet. (Arkivbild)
I Tanum och på Koster råder bevattningsförbud, men Strömstads kommun har generellt god vattenkapacitet. (Arkivbild) Bild: Fredrik Sandberg/TT

Fortsatt bevattningsförbud i Tanum och på Koster

Över 20 kommuner i Västra Götaland förbereder sig för ett eventuellt bevattningsförbud, rapporterar länsstyrelsen. I Tanum och på Koster är förbud redan utfärdat, medan Strömstad i nuläget ligger bättre till med vattenkapaciteten.

ANNONS
LocationStrömstad|

Redan i maj gick länsstyrelsen i Västra Götaland ut med en förvarning om att läget indikerade en problematisk vattensituation under sommaren, både för att uppmärksamma medborgare och större aktörer som kommunerna. Nu har en stor del av länets kommuner rapporterat att de är redo om ett bevattningsförbud skulle bli aktuellt.

– För 2–3 veckor sen så angav ungefär 20 av 49 kommuner att de har vidtagit förberedelser och planerat för hur de ska kommunicera med invånarna, om situationen förvärras. De ligger i startläget kan man säga, och är beredda om situation kräver det, säger Tor Segerbo, enhetschef på vattenavdelningen för länsstyrelsen i Västra Götaland.

ANNONS

Anledningen till förberedelserna är att den generella vattennivån är lägre än vad som är normalt för årstiden. En av kommunerna som redan har utfärdat ett bevattningsförbud är Tanum, och även på Koster har man behövt ta till samma åtgärd.

– Beroende på kapacitetsproblem på Koster just nu så råder det sparsamhet och förbud tills vidare, säger Jörgen Karlsson, driftsledare på vattenverket i Strömstad.

Resten av kommunen ligger bra till vad gäller vattenkapaciteten, till stor del tack vare tillgången till Färingen, förklarar Jörgen Karlsson. Han understryker dock att det inte finns några garantier. Till exempel kan väderförhållanden eller andra yttre omständigheter påverka situationen.

– Man ska aldrig säga aldrig! Skulle man råka ut för någon vattenläcka eller så av större dignitet är det klart att det skulle vara ett problem. Som det ser ut nu så är det inget som är aktuellt, men man vet aldrig hur morgondagen ser ut!

Ett bevattningsförbud innebär bland annat att man inte får fylla poolen, vattna gräsmattan eller tvätta bilen. Men oavsett förbud vill Tor Segerbo uppmana allmänheten till generell sparsamhet med sin vattenkonsumtion:

– Nittiofem procent av allt dricksvatten används till saker som disk, tvätt, dusch och trädgården. Det är saker som man kanske man vara lite mer restriktiv med, som inte behövs för överlevnad. Det handlar om att minska den onödiga konsumtionen.

ANNONS
ANNONS