Stockholms tingsrätt har häktat börsbolaget Fortnox huvudägare. Arkivbild.
Stockholms tingsrätt har häktat börsbolaget Fortnox huvudägare. Arkivbild.

Fortnox huvudägare häktad

Börsbolaget Fortnox huvudägare har häktats misstänkt för grovt insiderbrott. Ytterligare tre personer misstänks för insiderbrott.

ANNONS
|

Brottet ska ha begåtts den 8–11 mars förra året. Bara några dagar senare, den 14 mars, offentliggjorde Visma ett bud på att köpa alla aktier i Fortnox, skriver Smålandsposten.

Huvudägaren kallades till förhör i Växjö i onsdags och anhölls då. Under fredagen transporterades han till Stockholm, där Stockholms tingsrätt senare häktade honom.

- Jag har begärt honom häktad på den grunden att det finns risk för att han kan försvåra utredningen. Jag kan bekräfta att han förnekar brott, säger Thomas Langrot, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten, till tidningen.

ANNONS

Advokaten Staffan Bergqvist säger att hans klient är besviken.

- Jag är inte särskilt imponerad av den tyngd som åklagarens utredning har. Det här handlar inte alls om vad jag tror att folk i allmänhet drar för slutsatser när någon blir misstänkt för grovt insiderbrott.

Ytterligare tre personer har anhållits och förhörts, men sedan släppts. En misstänks för grovt insiderbrott och två för insiderbrott.

Ekobrottsmyndighetens utredning inleddes redan 2016. Ytterligare två personer var då anhållna, men de har ingen koppling till de fyra som nu är misstänkta.

Fortnox styrelseordförande Torbjörn Gunnarsson säger till Smålandsposten att bolaget inte har fått någon information om misstankarna.

- Vi noterar händelsen och blir vi kontaktade av polis eller åklagare kommer företaget självklart att samarbeta fullt ut.

TT
Fakta: Fortnox

Fortnox grundades 2001 och levererar molnbaserade lösningar för ekonomi och administration.

Kunderna är mindre företag, föreningar, skolor och redovisningsbyråer.

Koncernen har 211 anställda och huvudkontoret ligger i Växjö.

ANNONS