Folkets Hus riskerar att läggas ner

1902 invigdes Bohusläns första Folkets Hus i Krokstrand. Det är i dag ett av de äldsta i Sverige. Ett Folkets hus som till hösten riskerar att läggas ner, vilket i så fall sker med blandade känslor.

ANNONS
|

Krokstrand är främst känt för sin intressanta och viktiga stenhuggarkultur. På just denna plats var kombinationen av bra berg och tillgång till kaj och hamn sådan att en större stenindustri kom att växa upp. Expansionen tog fart på 1870-talet, och inom några få decennier hade hela samhället vuxit upp och däribland Folkets hus.

Strömstads Tidning möter tre av de eldsjälar som i dag är med i Folkets Hus Krokstrands styrelse: ordförande Lena Arulf, revisor Knut Giertz och Brian Hans Young, uthyrningsansvarig, och låter dem berätta om sin kärlek till Krokstrand och dess historia:

– Vi måste ha kvar Folkets Hus då det är lite av hjärtat i byn och har skapat Krokstrand på ett sätt, säger Lena Arulf.

ANNONS

Att Folkets Hus nu riskerar att läggas ner är dock ingen nyhet:

– Vi vill inte sälja huset, men vi måste få ner driftskostnaderna för att kunna ha råd att ha det kvar. Vi jobbar även ideellt med detta, dessutom är det inte sällan som jag jobbar 45 timmar i veckan på mitt ordinarie jobb, säger Arulf.

Och det är driftskostnaderna som länge har varit boven i dramat då hela huset behöver isoleras. Det skulle också behöva installeras en bergvärmepump för att få ner kostnaderna. Dock finns det inte pengar till detta, då kommunen tidigare har sagt nej till en ansökan om bidrag.

– Det är värmekostnaderna som sänker oss, även om vi hyr ut så räcker inte detta. Hade vi fått hjälp ifrån kommunen så hade vi klarat oss. Dock vet vi inte varför de sa nej, säger Knut Giertz.

– Huset är tidigare känt för att det är så kallt och det gör det svårt att hyra ut lokalen på vintern, fortsätter Giertz.

Hur länge har ni haft problem med värmen?

– Sedan år 2000 ungefär. Vi hade tidigare en anställd vaktmästare som hjälpte oss att sköta värmen då vi eldade med pellets. Men detta var en lönebidragstjänst som vi inte längre har. Vi har försökt på egen hand men tiden räcker inte till, säger Lena Arulf.

ANNONS

– Vi tänker framåt, så trots den kalla vintern som har varit så köpte vi in en ny pelletsbrännare, med avsikt att kunna hålla en grundvärme, och vi har satt in en luftvärmepump.

Hur ser ni på framtiden?

– Vi har inte gjort några protestlistor, vi söker efter möjligheter i stället, säger Lena Arulf.

– Det är fortfarande oklart om Folkets Hus kommer att läggas ner till hösten. Vi hoppas på Stenhuggarfestivalen med nya möten och nya influenser, säger Knut Giertz.

Krokstrands Folkets hus

  • 1902 invigdes Folkets Hus och kom att bli det första i Bohuslän.
  • Fungerar fortfarande som en mötesplats i Krokstrand
  • Drivs av en ekonomisk förening, byggd på att medlemmar äger andelar.
  • 2011-12 genomfördes en stor renovering, bland annat för att handikappanpassa lokalerna.
  • Huset är K-märkt.
  • ANNONS