Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

NATTJOUREN. Numera är den här single responder-bilen Strömstads och Tanums nattjour. Den är nästan utrustad som en ambulans och körs av en specialistsjuksköterska. Men behöver exempelvis ett sår sys måste patienten till läkare på Näl.

Fokus på vården i Strömstad

Tryggheten i vården står i blickpunkten i kväll. Då kommer företrädare från alla dem som har ansvar för att sjuka Strömstadsbor får hjälp att svara på frågor.

Kommunfullmäktiges partier har tillsammans bjudit in till stormötet i Strömstiernaskolan. Bakgrunden är en lång tid av förändringar och osäkerhet kring framför allt jourverksamheten.

– Vart man än kommer möter man folk som inte känner trygghet. Vi måste arbeta för att folk ska känna sig trygga, säger Margareta Fredriksson (L), ordförande i Folkhälsorådet och vice ordförande i kommunstyrelsen.

Hon vill att politiker i tjänstemän i den nya organisationen förklarar hur de tänkt när de fattat sina beslut och vart den som är sjuk ska vända sig.

Kvällsjouren ligger numera i Tanumshede. Nätter, kvällar och helger finns ingen jour i Strömstad. Vardagskvällar mellan 17 och 22 samt lördag och söndag mellan 10 och 16 har Närhälsans jourcentral i Tanumshede öppet. Nattetid är det Uddevalla eller Näl som än närmsta läkarbemannade jour. I Strömstad och Tanum finns en ambulansutrustad single responderbil med en sjuksköterska.

Tror du att det fungerar och det bara handlar om information eller är det andra brister?

– Det är nog både och, men vi behöver tillgång till läkare på natten, som till exempel kan sy ett sår. Det måste bli bättre.

Allmänheten är välkommen att ställa sina frågor direkt vid mötet men också via mejl till samtalsledaren Peter Heie (C), fullmäktiges ordförande. På måndag förmiddag hade han inte fått in några frågor mejlvägen.

– Det är nog lättare att ställa dem när man är där, tror han.

Själv har han också frågor, som han kan flika in under samtalets gång, säger han.

– Jag hoppas vi kan skapa en helhetsbild av hur regionen har tänkt. Det är många inblandade, konstaterar han.

En som kommer att vara på plats är Sven Moosberg, initiativtagare till Aktionsgruppen för Jourströmstad, som sedan i våras samlar namn på en protestlista mot neddragningarna på jourverksamheten i Strömstad. I går fanns 3729 namn på listan. På kvällens möte kommer han att lämna över dem till regionens sjukvårdspolitiker.

Han tillhör dem som har många obesvarade frågor.

– Vi har inte fått veta någonting om hur diskussionerna har gått, om konsekvensbeskrivningar och underlag för besluten, säger han.

– Hur har man tänkt sig fortsättingen? De säger att vi ska få närmare och bättre vård. Hur ska det gå till när vi har en halv ambulansbil med bara en sjuksköterska?