Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Tove Meyer, kulturchef i Strömstad. Ankaret vid Plagen. Bild: Marita Adamsson

Flest röstade för ankare på Skrotpiren

Skrotstenspiren fick flest röster som plats för Ankaret i enkäten på kommunens hemsida. Men inget beslut är fattat. Bland annat måste säkerheten på platsen undersökas.

Piren vann knappt när Strömstadsborna fick säga sitt. Sammanräkningen visar att det var mycket jämnt mellan alternativ 1 och 2, Skrotstenspiren och Torget.

Nu görs fler undersökningar inom kommunen innan kultur- och fritidsutskottet fattar ett slutgiltigt beslut om placeringen, förklarar kulturchefen Tove Meyer.

Tekniska förvaltningen ska undersöka platsen ur ett säkerhetsperspektiv och det ska också tas hänsyn till planer för centrum som finns eller är på väg, till exempel den fördjupade översiktsplanen (Föp).

Ankaret, som tidigare stod mitt på Plagen, ska renoveras. Därefter ska det placeras någonstans i centrum, men för att skapa möjligheter för event som kräver större ytor är det inte tänkt att stå mitt på Plagen i framtiden.

Diskussionen har varit livlig och frågorna många kring Ankaret, som tidigare låg på Skeppsbroplatsen och med stor säkerhet tillverkades i en smedja mellan Skeppsbroplatsen och Canning.

Kommunen har genomfört en digital omröstning på sin hemsida om en framtida placering. Fyra alternativ fanns: Skrotstenspiren vid Laholmen, Torget, Skeppsbroplatsen och någonstans i närheten av Plagen.