Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lisbeth Sten, Omställning Strömstad, presenterade ett förslag om att alla beslut ska fattas inom de planetära gränsernas ramar.  Bild: Pontus Johansson
Lisbeth Sten, Omställning Strömstad, presenterade ett förslag om att alla beslut ska fattas inom de planetära gränsernas ramar. Bild: Pontus Johansson

Flera medborgarförslag för klimat och miljö

Strömstads invånare vill ha mer fokus på klimat och miljö. Det framgick under torsdagens fullmäktige. Då hanterades tre medborgarförslag i klimatomställningens tecken.

Baserat på en text som nätverket Klimat Sverige publicerat hanterades först det omfattande medborgarförslaget om att stärka Strömstad kommuns engagemang i klimatomställningen. Bland annat föreslår förslaget att man ska ta fram en klimatomställningsplan. Planen ska inbegripa en koldioxidbudget med årliga utsläppsminskningar på minst 10 procent i absoluta termer och uppnå nollutsläpp till 2030.

LÄS MER: "Det räcker inte att prata om det på högsta nivå"

Även Lisbeth Sten, som representant för omställning Strömstad, fanns på plats för att tala om deras medborgarförslag om att alla kommunens beslut ska fattas inom de planetära gränsernas ramar.

– Vi vill att kommunen säger ja till beslut som minskar utsläppen och nej till beslut som leder till ökade utsläpp och belastning av ekosystemen, sa Lisbeth Sten.

LÄS MER: Vill att Strömstad ska bli en klimatvänlig kommun

– Vi vill att man bildar ett råd av sakkunniga personer som gör prövningar för att granska beslut, fortsatte hon.

Dessutom fokuserade förslaget på att kommunen ska bli bättre på att ha närproducerat och ekologisk mat.

Både Åsa Torstensson (C) och Bengt Bivrin (MP) gick upp och tackade för medborgarförslagen.

– Jag vill tacka för det här utmärkta förslaget och för att ni bidrar till att öka medvetenheten i dessa frågor, sa Bengt Bivrin.

Dessutom togs ett tredje medborgarförslag upp från en yngre medborgare om att få till en laddningsstation för elmoped vid Strömstiernaskolan.