Tungt beväpnad polis utanför köpcentrumet i Köpenhamn. Bild: Presse-foto.dk
Tungt beväpnad polis utanför köpcentrumet i Köpenhamn. Bild: Presse-foto.dk

Flera döda efter skjutning på köpcenter i Köpenhamn

Flera personer har dött efter en skottlossning på köpcentret Fields på Amager i Köpenhamn sent på söndagseftermiddagen. En 22-årig man har gripits misstänkt för skjutningen, och polisen i Köpenhamn kan inte utesluta att det rör sig om ett terrordåd.

ANNONS
LocationKöpenhamn|
|

Vid halv sex på söndagseftermiddagen stormade ett stort antal människor ut från köpcentret Fields på Amager i Örestad i Danmarks huvudstad Köpenhamn efter en skottlossning.

– Min vän och jag stod på översta våningen i restaurangen Sunset Boulevard. Vi kunde se många människor plötsligt springa mot utgången, och då hörde vi en smäll, säger Thea Schmidt, som var på köpcentret när skottlossningen inträffade, till Danska TV 2.

Flera personer döda i skjutningen

Strax innan klockan sju på söndagskvällen uppgav polisen i ett inlägg på Twitter att ett ännu oklart antal personer ska ha träffats i samband med skottlossningen.

”Skott har avlossats och flera personer har träffats. Vi arbetar på plats. Personer i Fields måste stanna och invänta polisen. Alla andra måste hålla sig borta”, skriver de.

ANNONS

Och vid 21-tiden på söndagskvällen meddelar chefspolisinspektör Søren Thomassen under en presskonferens att flera personer även dött i samband med skjutningen.

– Det är flera personer som är skadade, och det är också flera som har dött. Detta är en tragisk situation, säger han.

En person gripen – kan inte utesluta terror

En 22-årig man greps kort efter skottlossningen.

– När vi kommer dit griper vi en misstänkt i den omedelbara närheten av Field's. Han är frihetsberövad nu och nu arbetar vi med de vittnesmål vi har fått in, säger Søren Thomassen under presskonferensen.

Polisen tror att mannen har agerat ensam, men arbetar ändå utifrån hypotesen att det skulle kunna finnas fler gärningsmän.

Enligt Søren Thomassen är motivet till skottlossningen ännu oklart, men polisen kan ännu inte utesluta att det rör sig om ett terrordåd.

– Vi utreder det här som en händelse där vi inte kan utesluta att det rör sig om ett terrordåd. Med andra ord: Vi kan inte utesluta att det handlar om terror.

Ett drygt 50 sekunder långt filmklipp inifrån köpcentrumet visar hur gärningsmannen, iklädd shorts och ett linne, går omkring med ett gevär. Han avfyrar därefter ett skott i oklar riktning, innan han lägger geväret över axeln. Kort därefter börjar han springa från platsen.

ANNONS

Köpenhamns krisberedskap kallas in

Köpenhamns överborgmästare Sophie Hæstorp Andersen har kommenterat händelsen på Twitter.

”Fruktansvärda rapporter om skottlossning i Fields. Vi vet ännu inte säkert hur många som skadats eller dödats, men det är mycket allvarligt. Krisberedskap i Köpenhamn är tillkallat. Vi är redo att hjälpa till om polisen kräver det”, skriver hon.

Enligt Jyllands-Posten, som hänvisar till regionens presschef Annette Precht-Sparre, har samtliga sjukhus i huvudstaden satts i akutberedskap.

– Våra sjukhus är i beredskap och vi ber extra personal att komma in, sade hon och tillade:

– Om du som medborgare bedömer att skadan eller sjukdomen du har inte är akut, då ber vi om att få vänta, då hjälper du räddningstjänsten.

Andersson: ”Fruktansvärda nyheter”

Strax efter sitt tal på Almedalen klockan 19.00 fick Sveriges statsminister Magdalena Andersson reda på vad som hänt i Köpenhamn.

– Det är fruktansvärda nyheter från Köpenhamn. Vi följer naturligtvis utvecklingen och jag tänker naturligtvis på alla danskar, säger hon.

Enligt Ann Linde finns ännu inga uppgifter om att någon svensk kommit till skada.

”Fruktansvärda nyheter från Köpenhamn. Jag tänker på drabbade och deras anhöriga. Sverige står i solidaritet med Danmark. UD följer situationen och har i nuläget ingen information om skadade eller omkomna svenskar”, skriver utrikesministern på Twitter.

ANNONS