Nina Kippola och Joakim Segerstedt tillsammans med barnen Lovisa och Liam bygger just nu en utomhuspool på tomten i Enhörna utanför Södertälje. Man beräknar att ta premiärdoppet runt midsommar.
Nina Kippola och Joakim Segerstedt tillsammans med barnen Lovisa och Liam bygger just nu en utomhuspool på tomten i Enhörna utanför Södertälje. Man beräknar att ta premiärdoppet runt midsommar. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Fler vill bada i egen pool

Svenskarna förbereder sig på att bada hemma i sommar. Och många vill göra det i egen pool.
– Branschen har aldrig varit med om ett sådant tryck som nu, säger Mille Örnmark, ordförande i Svenska Badbranschen.

ANNONS

Hos Nina Kippola och hennes familj pågår poolbyggandet hemma för fullt. De beslutade att slå till precis innan coronapandemin bröt ut.

– Vi har tänkt på det ganska länge. Vi velade mellan om vi skulle åka utomlands eller köpa pool. Nu efteråt är vi jätteglada att vi tog det här beslutet, säger hon.

Precis som familjen är glada över köpet tror hon också att deras vänner och släktingar också tycker att det är ett bra beslut och att det framförallt är bra timing.

– Vi började bygga förra veckan och det har gått väldigt fort. Den är inte helt klar ännu, men vi planerar att kunna bada till midsommar, om inte ännu tidigare.

ANNONS

De är långt ifrån ensamma om att vilja bada hemma i trådgården.

– Det finns en markant större efterfrågan på pooler för privatpersoner i dagsläget. Pooler ska också sättas i gång tidigare i år än vanligt, säger Mille Örnmark, ordförande i Svenska Badbranschen.

Förra året ville många få i gång sin pool lagom till midsommar, men i år började det redan vid påsk.

Samtidigt coronakrisen slagit hårt mot badhusen. Generellt har badanläggningarna i Sverige tappat över hälften av sina besökare. Även badbranschens leverantörer har drabbats av pandemins följder. Hos aktörer som säljer pooler till privatpersoner kan lager med komponenter tömmas snabbt.

Kan bli bristvaror

Poolstore, som säljer pooler och spabad, fördubblade försäljningen under det första kvartalet och fortsätter starkt framåt, enligt vd:n Daniel Regnér.

– Det går väldigt bra. Vi har många kunder som kommer in och säger att de har insett att de inte kommer iväg på resa i sommar. Flera som har gått och tänkt på att köpa pool gör nu slag i saken, säger Daniel Regnér.

Än så länge har företaget välfyllda lager, men vissa produkter och komponenter kan det bli brist på och leveranser kan försenas om gränser förblir stängda en längre tid. Bland annat tillverkas företagets spabad i USA.

ANNONS

"Ödmjukt tacksamma"

Folkpool är en annan aktör. Produktchefen Magnus Holgersson märker ett tydligt ökat intresse.

– Vi är ödmjukt tacksamma i denna tid att folk väljer att semestra hemma och satsa på pool hemma. Hur det ser ut om en månad vet vi inte, men i dagsläget är det positivt, säger Magnus Holgersson.

Ett vanligt år säljer de drygt 1 000 pooler och cirka 2 000 spabad, men i år tror de att det kommer att öka med minst 10 procent.

– Vi har märkt att de som redan har pool hemma har startat den tidigare i år än vanligt. Man behöver redan kemikalier och tillbehör till sin pool, det är ett tecken på att man är mera hemma.

Magnus Holgersson konstaterar att de har ett ordentligt lager av komponenter och delar för poolbyggande, men det finns risk för att det blir längre leveranser framöver.

– Vi får jobba hårt på för att få in alla produkter och det kan bli förseningar, dels på grund av att fabriker i Europa och Nordamerika har haft stängt, dels på grund av att vissa leveranser har fastnat i hamnar.

Åsa Johansson/TT

ANNONS