Nya sysselsättningssiffror för USA har presenterats. Arkivbild.
Nya sysselsättningssiffror för USA har presenterats. Arkivbild.

Fler jobb än väntat i USA

USA:s jobbsiffror för november överraskade positivt samtidigt som den genomsnittliga timlönen steg. Nu väntar en räntehöjning nästa vecka.

ANNONS
|

Novembersiffrorna var ett bevis för att det är full fart på den amerikanska arbetsmarknaden efter att orkanerna Harvey och Irma dragit ned siffrorna tidigare under hösten.

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 228000 personer under november enligt landets arbetsmarknadsdepartement. Detta var bättre än ekonomer hade förutspått i en Reuters-enkät då man i genomsnitt trodde på en ökning med 200000 personer.

Arbetslösheten låg samtidigt kvar på oförändrade 4,1 procent, vilket är den lägsta på 17 år.

Samtidigt steg timlönerna i snitt med fem cent och har stigit 2,5 procent under 2017.

- Marknaden kommer att reagera positivt. Det här var perfekta siffror, säger chefsstrategen Phil Orlando vid företaget Federated Investors till Reuters.

ANNONS

De positiva siffrorna gör att den förväntade räntehöjningen från den amerikanska centralbanken Fed nästa vecka nu ses som självklar. Räntehöjningen har tidigare signalerats och det hade i princip behövts riktigt dåliga jobbsiffror för att ändra på det.

Den stora frågan är i stället vilka signaler Fed kommer att signalera ut för 2018. Tidigare har det talats om tre räntehöjningar under det kommande året men ekonomer har lyft det faktum att om arbetslösheten kryper ännu lägre i kombination med höjda löner kan det bli aktuellt att stävja inflationen med snabbare räntehöjningar än vad tidigare prognoser spått.

TT-Reuters
ANNONS