Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Fiskebåt, inte den som omnämns i artikeln. Arkivbild. Bild: Johnny Samuelsson
Fiskebåt, inte den som omnämns i artikeln. Arkivbild. Bild: Johnny Samuelsson

Fiskare misstänkt för grovt sjöfylleri

En fiskare i norra Bohuslän har åtalats misstänkt för grovt sjöfylleri och grov vårdslöshet i trafik efter att framfört sitt fiskefartyg berusad och sovandes. Mannen erkänner brott.

Den aktuella händelsen ska ha ägt rum tidigare i somras.

Under torsdagen väckte åklagaren ett åtal mot fiskaren som misstänkts för grovt sjöfylleri och grov vårdslöshet i trafik. Enligt misstankarna ska han ha framfört sitt fiskefartyg såväl berusad som sovandes, under längre tidsperiod.

Det har därför inneburit en risk för fiskefartyget att kollidera med ett annat fartyg, gå på grund eller driva på land, anser åklagaren.

Förutom att ha framfört fartyget nära hamnområden och land ska den misstänkte ha gjort ett ”medvetet risktagande av allvarligt slag”, eftersom den misstänkte stundvis framfört fartyget i Kosterhavets nationalpark, ett särskilt skyddsvärt naturområde. En grundstötning eller kollision i nationalparken hade därför inneburit risk för en efterföljande miljöskada, konstaterar åklagaren.

När fiskaren fick blåsa nära kaj ska hans alkoholkoncentration i utandningsluften ha uppgått till 0,59 millimeter per liter. Gränsen för grovt sjöfylleri är vid 0,50 milligram alkohol per liter, och motsvarar ungefär 1,0 promille.

Mannen erkänner brott.