Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bekämpning av laxlus i fiskodlingar skapar oro hos räkfiskare. Bild: April Caarp
Bekämpning av laxlus i fiskodlingar skapar oro hos räkfiskare. Bild: April Caarp

Fiskare i Norge rädda för gift mot laxlus i havet

En debatt har flammat upp i Norge om avfallsprodukterna efter bekämpning av laxlus. Räkfiskarna varnar för att nya regler kan ta död på räkor.

Norska Fiskeridirektoratet har föreslagit att man ska ta bort den regel som i dag förbjuder dumpning av kemikalierester från bekämpning av laxlus närmare än 500 meter från områden med räkor och lekområden för fisk. Fiskare och forskare i Norge har reagerat starkt och säger att detta kan leda till bland annat räkdöd.

– När vi trålade i havet utanför Nordland släppte odlingsföretagen ut giftet i havet. Kemikalierna släpptes ut mer än en kilometer från oss och vi fick bara upp död räka. Jag önskar att Fiskeridirektoratet hade varit med oss på den turen, säger räkfiskaren Tor Inge Larsen till norsk radio/tv NRK.

Han vill hellre se strängare regler än en uppluckring. Norges fiskarlag tycker att förslaget är "oklokt".

Även forskningsinstitutet Akvplan-niva luftar kritik mot förslaget till NRK. Anita Evenset, avdelningsdirektör i organisationen, säger att det under senare år kommit mycket forskning som gör att man vet mer om skadeverkningar som följd av kemikalieanvändning i laxodlingar. Flera olika organismer i havet tar skada, men kräftdjur är extra sårbara, förklarar hon.

Skadliga koncentrationer av lusmedlen kan finnas flera kilometer från utsläppspunkten. Det är också ett av direktoratets argument för att ersätta 500-meters-regeln med "funktionsbaserade regler".

– Det kan till exempel ha med strömförhållanden att göra. Övriga krav på att läkemedel skall användas med särskild försiktighet för att undgå oacceptabla effekter på närmiljön kommer att fortsätta att gälla, precis som i dag, säger fiskeridirektör Per Sandberg till NRK.

Funktionsbaserade regler betyder att man gör en riskvärdering innan man dumpar kemikalier i havet. Akva-niva tycker att detta är för vagt. Fiskeridirektoratet har sänt sitt förslag på remiss och lovar att lyssna till remissinstanserna.

Laxlusen finns naturligt i vattnet. Problemen uppstår när det finns stora mängder fisk som lusen sätter sig på, till exempel i fiskodlingar. Medel mot laxlus ges som läkemede via fodret eller som bad för fisken.

Ett sätt att undvika problemet är att ha landbaserade odlingar i slutna system. Planer på en sådan odling finns i Kålvik norr om Strömstad.

Läs också:

Nu ska mycket mera Blå mat sättas på borden

Havet som näringsgren - så tänker politikerna

Vill miljardsatsa på fiskodling i Sotenäs