Centralbanken Feds nuvarande chef, Janet Yellen, i samband med en presentation i kongressen i somras. Arkivbild.
Centralbanken Feds nuvarande chef, Janet Yellen, i samband med en presentation i kongressen i somras. Arkivbild.

Fem kandidater – vem ska Trump välja?

Efter drygt tre år på posten är det dags för Janet Yellen att kliva av som Fed-chef. Eller kanske inte? Inom kort väntas president Donald Trump nominera hennes ersättare – eller mot alla odds ge Yellen nytt förtroende.

ANNONS

"Hon borde skämmas". Så lät det från Donald Trump under valkampanjen när Janet Yellens arbete skulle betygsättas.

Ett år senare är läget annorlunda.

När Trump ska nominera sin kandidat till rollen som chef för amerikanska centralbanken Fed är 71-åriga Yellen en av fem potentiella kandidater och i torsdags intervjuades hon av Trump själv.

Plötsligt ses nu chansen att hon blir kvar när förordnandet går ut som relativt god, till exempel har Oxford Economics nyligen höjt Yellens chans att få förlängt från tidigare 15 till 25 procent.

Otroligt svårt

- Man måste vara ödmjuk inför att man inte har en aning. Det är otroligt svårt att gissa kandidater. Vi som gör ekonomiska bedömningar är bra på att försöka räkna olika samband och vad vi ser framför oss i ekonomin men det översätts inte till enskilda personer, säger Anna Öster, chefsekonom på Länsförsäkringar.

ANNONS

- Sedan känns Trump än mer oförutsägbar än genomsnittet.

Officiellt har fem personer intervjuats för jobbet. Där finns namn som Kevin Warsh, tidigare ekonomisk rådgivare åt George W Bush, affärsmannen Gary Cohn och ekonomiprofessorn John Taylor. Trump själv sa vid en presskonferens nyligen att "han gillar alla och har stor respekt för samtliga".

Klart är att det är stora skor att fylla för den som efterträder Yellen. Hon har under sina år rönt stor respekt i takt med att amerikansk arbetslöshet stadigt minskat och inflationen hållits i schack.

- Hon har varit väldigt transparent kring penningpolitiken. Hon har med sin gedigna kunskap verkligen bjudit på god analys och inblick hur de väger olika faktorer i en miljö som varit svårbedömd och i ett läge där vi inte varit tidigare, säger Anna Öster.

- Öppenheten och modet att ta sådana här diskussioner kommer jag sakna om hon blir ersatt och därför hoppas jag att en ersättare fortsätter på samma spår.

ANNONS

Trump – en duva

Trump och Yellen anses samtidigt dela samma duvaktiga syn på styrräntan. Ur ett historiskt perspektiv talar också en hel del för att Yellen blir kvar. För att inte störa marknaden har nytillsatta presidenter ofta valt att behålla Fed-chefen – även om det som i Yellens fall har handlat om en person med motsatt partitillhörighet.

- I det sammanhanget räknas hon bland de "mjuka". Hon har velat ha en kraftig stimulans och inte velat gå för fort fram när det gäller räntehöjningar. Risken är såklart att det kommer in en person som tolkas av marknaden som mera hökaktig och det kan få effekt på börserna om ränteuppgången blir snabbare än förväntat, säger Anna Öster.

Något exakt datum när Trumps ska presentera sitt namn är inte angivet. Enligt Vita husets talesperson ska det ske de närmaste dagarna.

TT
Fakta: Fed-kandidaterna

President Donald Trump nominerar sin kandidat som därefter ska godkännas av senaten. Följande fem kandidater har intervjuats:

Janet Yellen

71-åriga Yellen nominerades i oktober 2013 av dåvarande president Barack Obama och blev därmed den första kvinnan på posten och första demokraten på 25 år. Har rönt stor respekt för sitt ledarskap där den amerikanska arbetslösheten och inflationen legat på de nivåer som Fed haft som mål.

Gary D. Cohn

Amerikansk affärsman vid storbanken Goldman Sachs och ekonomisk-politisk rådgivare vid Vita huset. Tidigare favorit men chanserna bedöms minskat rejält sedan han kritiserade Trump för presidentens uttalanden om högerextrema manifestationer.

Jerome H. Powell

Republikan och för närvarande i Federal Reserves ledning. Har precis som Yellen förespråkat en försiktig räntepolitik. Favorit, enligt nyhetssajten Politico.

John Taylor

Amerikansk nationalekonom vid Stanford University. Känd som upphovsman till Taylorregeln, ett slags riktlinje för räntejustering.

Kevin Warsh

Har tidigare suttit i Feds styrelse. Betraktas som en hök när det gäller räntepolitik. Gift med Jane Lauder, barnbarn till affärskvinnan Estée Lauder. Warsh anses ha starka band till Trump då svärfar, Ronald Lauder, är god vän med Trump.

ANNONS