Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Solbogården. (arkivbild)
Solbogården. (arkivbild)

Första fallen av corona på äldreboende i Strömstad

Personal och boende på Solbogården i Strömstad har testats positivt för covid-19.
Nu pågår smittspårning och boendet håller tillfälligt stängt för besök.
– Det är första fallen av smitta på äldreboende, säger Helena Lilliebjelke, förvaltningschef på socialförvaltningen.

På det särskilda boendet Solbogården har både personal och boende testats positivt för covid-19. En i personalen ska först ha blivit smittad, symptom och provsvar ska ha kommit efter att personen gått av sitt arbetspass. Nu står det klart att även boende har testats positivt. Anhöriga till de boende har informerats om det tillfälliga besöksstoppet och att smittspårning pågår.

Hur många som är smittade är inte klarlagt då smittspårning pågår.

– Det är ett fåtal boende och personal. Vi har inte fått alla provsvar än, säger Helena Lilliebjelke och fortsätter.

–Nu vill vi ta hand om de boende på bästa sätt och vi avråder från besök på Solbogården tills smittspårningen är avslutad.

Om avrådan från besök på de övriga äldreboenden i Strömstad kommer införas är inget som är beslutat i nuläget säger Helena Lilliebjelke.

– Vi gör allt vi kan för att säkra våra boenden, säger hon.

Senare på måndagskvällen skrev kommunen på sin hemsida att de avråder från besök på alla äldreboenden i Strömstad.

LÄS MER: Så ska kommunen lyckas med bemanningen

Den 1 oktober slopades besöksförbud på äldreboenden

Den 1 oktober slopades det nationella förbud mot besök på äldreboende som har gällt sedan i våras. Kommuner saknar laglig rätt att införa besöksförbud, men kan avråda eller rekommendera att inte besöka boendet. Flera kommuner som ser en ökad smittspridning har nu infört avrådan mot besök.

Det finns fortfarande rutiner och regler kring besök på äldreboende i kommunen. Besöket ska föranmälas och önskvärt är max två personer per besök. Hygienstationer kommer finnas utanför, och engångsvisir ska användas om man kommer vara närmare varandra än två meter. Man ska undvika gemensamma utrymmen

Strömstad har fram tills nu sluppit smitta bland de äldre på äldreboenden. Joakim Möller, verksamhetschef för Strömstads äldreboenden, sa tidigare i höstas till Strömstads tidning att Strömstad lyckats bra med att undvika smitta.

– En fördel Strömstad hade var att vi kom in sent i smittspridningen. Vi hann förbereda oss med rutiner och skyddsåtgärder på ett annat sätt som de större städerna inte hann med, sa Joakim Möller då.