Förslaget – område för område

Det förslag som nu ska diskuteras delar in Koster i fem va-områden med olika förutsättningar och behov. De utgår dels från naturen, de 12 avrinningsområden som finns, dels från bebyggelsemönstret. Hänsyn har också tagits till hur ledningarna är dragna.

ANNONS
|

1. NORDKOSTER

Dagvatten och dräneringsvatten kräver åtgärder av miljöskäl. Olika tekniska lösningar behövs. Många fastigheter är anslutna till kommunalt avloppsnät.

Områdena vid Västra Bryggan och Vettnet är anslutna till det kommunala reningsverket vid Långegärde.

Av 37 enskilda avlopp har 20 allvarliga brister och måste åtgärdas.

2. LÅNGEGÄRDE

Dricksvattentillgången är relativt god och det är relativt enkelt att koppla på sig till det kommunala avloppsnätet. I förslagets mål ingår utbyggnad av reningsverket för att klara en befolkning i Långegärde och på Nordkoster på 5000 personer.

ANNONS

3. BERGDALEN, EKENÄS, NEDRE KILE, DEL AV ÖVRE KILE

Många ingår i verksamhetsområdet för kommunalt va, även turistanläggningar. De flesta har bra vattenlösningar. En del enskilda avlopp behöver åtgärdas. Kan ske genom förbättrad teknik, lokala gemensamma lösningar eller anslutning till kommunalt nät.

4. BREVIK OCH RÖD UTOM BERGDALEN OCH KOSTERGÅRDEN

Vattenförsörjningen är tillräcklig. Mindre brister åtgärdas med till exempel filter. Majoriteten har enskilda avlopp och huvuddelen av dem kräver åtgärder. En möjlig form är gemensamhetsanläggning eller servitut.

På Röd kan fastigheter anslutas till kommunalt nät till självkostnadspris eller lösa avloppsfrågan enskilt eller genom samarbete.

5. KYRKOSUND OCH KOSTERGÅRDEN

Välorganiserat. Få fastboende och fungerande gemensamhetsanläggningar för avlopp.

Kostergården har eget VA-system. Vattnet räcker men företaget har ansökt om att få installera avsaltningsanläggning. Det ger överkapacitet hos Kostergården som kan utnyttjas för att täcka vattenbehov och avloppskapacitet på de södra delarna av Sydkoster.

ANNONS

Projektledaren Christian Pleijel, Torbjörn Stjernberg och Kosternämndens ordförande Göran Lyth turas om att bemanna utställningen av förslaget på Naturum från onsdag till torsdag. Svarsfrekvensen på den enkät projektet lämnat till Kosterhushållen var låg och nu hoppas de på många synpunkter.

ANNONS