Rutger Cavalli-Björkman (C) har ett förslag om att sätta upp miljölådor i Strömstad. Här är hans egen prototyp på hur en låda skulle kunna se ut.
Rutger Cavalli-Björkman (C) har ett förslag om att sätta upp miljölådor i Strömstad. Här är hans egen prototyp på hur en låda skulle kunna se ut. Bild: Rutger Cavalli-Björkman

Förslag: Miljölådor ska bidra till strandstädning året runt

Rutger Cavalli-Björkman (C) har tagit fram en prototyp av en låda med miljöpåsar han hoppas att framtidens Strömstad kommer att få se mer av.

ANNONS
LocationStrömstad||

Bakgrunden är nedskräpningen av företrädelsevis plast, men också glas och metall som ödelägger våra stränder och som förstör våra skogar och naturområden. Dagens insatser är inte tillräckligt och därför måste man verka för en attitydförändring, tycker Rutger Cavalli-Björkman (C).

LÄS MER:Så jobbar kustkommunerna med strandstädning

Han tror att ett led i attitydförändringen är att sätta upp en ny sorts miljölådor i Strömstad – för då skulle vi egentligen kunna vara 60 000 strandstädare om somrarna i Strömstad.

– Strandstädningen ska pågå över hela året, inte bara under kusträddardagen, säger han.

LÄS MER:Fokus på Strömstad när tiotusentals städar stränder

Hans egen prototyp är en grönfärgad låda med information om plastens nedbrytningstid och från lådan kan man ta med sig påsar och plocka med sig skräp under sin vandring. Lådan kan hänga vid såväl stränder som skogstigar.

ANNONS

Förslaget att kommunen ska sätta upp miljölådor tros komma upp i KF i juni.

LÄS MER:Den bortglömda stranden i Dynekilen

ANNONS