Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

nödvändiga. Hemmet, barnen och bilen är viktiga att försäkra.

Försäkringarna du inte kan vara utan

Hemförsäkring är ett måste – vilket skydd du behöver i övrigt ändras hela livet. – Många har tyvärr inte så bra koll på sina försäkringar, säger Carita Lindborg, jurist och biträdande chef för Konsumenternas försäkringsbyrå.

Död och olyckor, förlorade inkomster, inställda flyg, skadade katter, sjukdomar och tappade läsplattor – det går i dag att teckna en försäkring mot det allra mesta som kan gå fel i livet. Det är svårare att avgöra vilka du egentligen behöver ha.

– En hemförsäkring ska man absolut ha, det är grundläggande. Då får du en paketförsäkring som innehåller skydd för dina saker, ett ansvarsskydd om du exempelvis skulle bli krävd på skadestånd, ett överfallsskydd om du skulle bli överfallen eller rånad, en reseförsäkring och ett rättsskydd som gör att du bland annat kan få ersättning om du behöver anlita en advokat, säger Carita Lindborg.

Vid exempelvis en brand eller ett inbrott täcker hemförsäkringen dock bara möbler och prylar som förstörs – för att skydda väggar, tak och golv behöver den som äger sin bostad också ha försäkring som täcker själva bostaden. Om du bor i villa betyder det en villahemsförsäkring, medan den som bor i bostadsrätt rekommenderas teckna en bostadsrättsförsäkring.

Att skaffa trafikförsäkring, om du har bil, kräver dock inte något långt övervägande – eftersom den är obligatorisk.

– Trafikförsäkringen gäller för förare och passagerare och täcker skador du kan orsaka på fotgängare och cyklister samt andras bilar och egendom. Om du vill ha en försäkring för skador på den egna bilen kan du välja mellan att ha en hel- eller halvförsäkring på bilen, säger Carita Lindborg.

Hon råder också den som har barn, att så snabbt som möjligt skaffa en barnförsäkring.

– Barn är försäkrade genom kommunen, men oftast gäller de försäkringarna bara för olyckor som inträffar under tiden barnen vistas på skola eller förskola. För att barnet ska vara försäkrat mot sjukdomar samt olyckor utanför skoltid behövs en barnförsäkring, säger Carita Lindborg.

Genom en barnförsäkring kan barnet bland annat få ersättning för ärr och ”bestående invaliditet” orsakad av sjukdom eller olyckor. Om det går så illa att barnet aldrig kan börja arbeta, kan försäkringen också fylla ut den sjukersättning som samhället står för. Barn har ju inte hunnit jobba ihop en inkomst att basera exempelvis sjukpenning på – och riskerar därför annars att få leva på väldigt lite pengar i framtiden.

– Även om du har tecknat en gravidförsäkring, är det viktigt att du tecknar en barnförsäkring så tidigt som möjligt för att barnet ska få ett bra försäkringsskydd. Gravidförsäkringen övergår inte automatiskt i en barnförsäkring, säger Carita Lindborg.

Om du behöver skaffa försäkringar utöver hemförsäkring, bilförsäkring och barnförsäkring, beror på den egna situationen – om du har husdjur, båt eller fritidshus, hur beroende du är av en eventuell partners inkomst, hur hög lön du har själv och vilka försäkringar du har genom jobbet eller din fackförening.

– Det första steget är att sätta sig ner och undersöka vilka skydd man faktiskt har – så att du varken är under- eller överförsäkrad. På hemsidan ersättningskollen.se kan du bland annat se ungefär hur mycket ersättning du skulle få om du blir sjukskriven eller råkar ut för en arbetsskada. Det är till hjälp för att veta om du har behov av ytterligare försäkringsskydd. Det räcker oftast att du ser över försäkringarna en gång om året – då kan du göra de ändringar som behövs om din livssituation har förändrats, säger Carita Lindborg.