Spannmål som inte har kunnat skördas på grund av regn har nu förstörts av snö. Arkivbild.
Spannmål som inte har kunnat skördas på grund av regn har nu förstörts av snö. Arkivbild.

Förlorad spannmålsskörd slår hårt mot bönder

Stora delar av spannmålsskörden i Norrland har gått förlorad efter ihållande regn. Förutom ekonomiska förluster drabbas regionens bönder av halmbrist som en konsekvens.

ANNONS
|

Långa perioder av nederbörd har gjort att många bönder i Norrland inte kunnat tröska sina fält i tid. När nu snön har börjat falla har mycket av det oskördade spannmålet förstörts, enligt Lantbrukarnas riksförbund (LRF), rapporterar Sveriges Radio Ekot.

- Hoppet var det sista som övergav en, men när det kom snö och kornet blev nedtryckt – då finns ingen räddning längre, säger Leif Lindgren, bonde utanför Vännäs i Västerbotten, till SR.

ANNONS

"Många miljoner"

I Västerbotten har över hälften av spannmålsodlingarna gått förlorade, uppskattar Lotta Folkesson, ordförande för LRF i länet. Det rör sig i så fall om flera tusen hektar, där varje hektar vanligtvis ger mellan tre och fem ton korn.

- Det handlar om ganska många miljoner kronor, säger Lotta Folkesson till TT.

Det spannmål som odlas i Sverige används i princip uteslutande till djurfoder. Regionens grisbönder drabbas hårdare än kobönder av de förlorade skördarna, konstaterar Lotta Folkesson.

- Kor äter även gräs, medan grisar bara äter spannmål. Så om du är grisbonde är den största delen av din produktion spannmålsproduktion.

Högre halmpriser

Sannolikt väntar dock ingen brist på korn då varan kan köpas in från de södra delarna av landet, eller importeras. Men Lotta Folkesson understryker att situationen ändå är allvarlig.

- I dag lever vi i ett utvecklat land där en sådan här sak inte leder till svält. Men hade detta inträffat för hundra år sedan hade vi haft ett extremt nödår.

ANNONS

En konsekvens av det uteblivna tröskandet är att det producerats långt mindre av biprodukten halm än normalt, vilket lett till en kraftig prisökning.

- Det har varit svårt att få tag i bra och prisvärd halm, säger Lotta Folkesson.

TT
ANNONS