Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Jour Strömstad. Anders Ekström och Stein Rukin är talespersoner för aktionsgruppen.

Extra ambulans till Strömstad

Som ersättning för den indragna single responder-bilen kommer regionen att sätta in en extra ambulans i Strömstad när belastningen på sjukvården väntas vara hård i sommar.

En delegation med kommunpolitiker samt representanter för aktionsgruppen Jour Strömstad uppvaktade regionpolitikerna vid hälso- och sjukvårdsstyrelsens möte under onsdagen.

Vid mötet krävde strömstadsdelegationen en lösning på jourfrågan under sommaren.

Svaret från regionpolitikerna, vid sittande möte, var att en extra ambulans kommer att skramlas fram till Strömstad under högsäsong i sommar.

Tony Johansson (MP) är vice ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsstyrelse.

– Vi har enats om en kortsiktig lösning och då har vi tittat på ambulanserna. Vi undersöker nu om vi kan sätta in ytterligare en ambulans i området i sommar, vid de tillfällen då mycket folk väntas röra sig i Strömstad och Tanum.

När ska den ambulansen vara på plats?

– Så snart som möjligt.

Till helgen är det midsommar, kanske det folktätaste tillfället i norra Bohuslän under sommaren. Kommer ambulansen att vara på plats redan i helgen?

– Det är min förhoppning att den kan vara på plats i helgen – men jag kan inte garantera det.

Det är ju om ett par dagar?

– Ja, min förhoppning är att den ska vara igång då. Den långsiktiga lösningen är ju sedan att titta på ett samarbete med läkarmottagningen i Halden, eller att få till ett samarbete med Praktikertjänst som redan har verksamhet på sjukhuset, att de ska kunna driva en jour i Strömstad.

Tony Johansson blev tagen på sängen av informationen om att jourbilen var indragen i Strömstad och Tanum under sommaren.

– Jag visste inte om det förrän jag läste det i din tidning, säger han.

Det finns lite problem med informationen inom regionen?

– Vi har förbättringsområden när det gäller informationen, så kan jag säga.

Anders Ekström från aktionsgruppen Jour Strömstad var på plats under mötet. Han är inte imponerad över regionpolitikernas framförhållning i frågan.

– I november, när de var här från regionen och visade upp single respondern på gymnasiet, var det ingen som sa något om ett sommaruppehåll. Nu på mötet sa de att de hade vetat om sommaruppehållet ett tag, men att det hade varit brister i kommunikationen.

Stein Rukin, Jour Strömstad, är kärnfull i sin kritik av regionens agerande.

– Skandal är vad det är. Det finns inget annat ord.