Gränsen vid Svinesund (arkivbild).
Gränsen vid Svinesund (arkivbild). Bild: Emil Hellerud

EU vill att Norge öppnar gränsen på måndag

EU-kommissionen uppmanar EU- och Schengen-länderna, dit Norge hör, att upphäva reserestriktionerna mellan länderna från och med 15 juni.

ANNONS
|

En rad länder har redan planer på att upphäva inreserestriktioner för andra Schengen-länder, vilket inkluderar Norge, den 15 juni. De som inte har sådana planer, uppfordras nu starkt av EU-kommissionen att återupprätta fri rörlighet mellan länderna detta datum. Det skriver norska nyhetsbyrån NTB.

– Mitt budskap är att man bör öppna upp så fort som möjligt. Nu har vi nått en situation där läget verkligen förbättras i alla medlemsländer, säger gränsansvariga EU-kommissionären Ylva Johansson till TT från en presskonferens i Bryssel.

Hur kommissionen ska få alla att lyssna till uppmaningen återstår dock att se. Flera länder har i nuläget flaggat för att man ännu inte tänker öppna för exempelvis resor från Sverige, med hänvisning till smittspridningsläget.

ANNONS

Ylva Johansson hoppas ändå på en snabb utveckling.

– När jag mötte ministrarna i rådet i fredags (då EU-länderna höll ett inrikesministermöte via webben) var det fortfarande många länder som inte hade uttalat något om att lyfta sina gränskontroller. Bara några dagar senare är det nu en stor skillnad. Så jag har en känsla av att medlemsstaterna lyfter restriktionerna snabbare än vad jag har väntat mig, säger hon.

Samtidigt är hon också öppen för att vissa länder kan behöva "en eller fler veckor på sig" att anpassa sig.

– Jag förstår att om vi på en torsdag föreslår att man ska öppna från måndag så är det svårt för många myndigheter, säger Ylva Johansson.

– Vår rekommendation är att det görs från måndag, men åtminstone borde det ske från månadsskiftet. För annars blir det väldigt svårt att börja öppna de yttre gränserna, säger kommissionären.

I dag, torsdag, kom beskedet att Finland inte tänker öppna gränsen mot Sverige för fritidsresor den närmsta månaden.

Norge har hittills bara sagt att man öppnar för fritidsresor till och från danmark på måndag 15 juni. I morgon fredag väntas besked om hur det blir med resor inom övriga Norden från måndag.

ANNONS