Espen Andersen Bråthen erkänner pilbågsattacken i Kongsberg

Espen Andersen Bråthen, 38, har erkänt att han mördade fem personer i en pilbågsattack i norska Kongsberg förra året. I samband med rättegången har polisen släppt bilder och larmsamtal från dådet.
– Göm dig! Göm dig! Var fan springer han nu?, hörs ett vittne säga, rapporterar norska VG.

ANNONS

Fyra kvinnor och en man dog efter att Espen Andersen Bråthen gått till attack med pilbåge och kniv i samhället Kongsberg utanför Oslo, den 13 oktober förra året. Befolkningen i området uppmanades att stanna inne under den intensiva polisjakten. På kvällen kunde gärningsmannen gripas.

Onsdagen den 18 maj inleddes rättegången och Espen Andersen Bråthen erkände samtliga anklagelser. 38-åringen står åtalad för mord på fem personer, elva mordförsök, 13 fall av grovt hot och ett par andra brott.

– Jag erkänner mig skyldig på alla åtalspunkter, sa Espen Andersen Bråthen i rätten på en fråga om han erkänner hela åtalet eller delar av det, rapporterade norska NTB.

ANNONS

Nu har detaljer kring de första larmsamtalen till polisen offentliggjorts, någonting som norska VG också skrivit om.

– Hej, det är en man som skjuter med pil och båge i Kongsberg, säger personen till larmoperatören.

– Han skjuter på andra människor, fortsätter han innan han plötsligt skriker:

– Göm dig! Göm dig! Var fan springer han nu?

Ville döda så många som möjligt

Efter det bröts samtalet och 30 minuter senare kunde Espen Andersen Bråthen gripas. Han hade då flera pilar, en pilbåge och ett antal knivar på sig. Fem personer som valts ut slumpmässigt hade då dödats, de flesta av dem i sina hem, meddelade polisen senare.

– Han har i förhör sagt att hans mål var att döda så många som möjligt, har åklagare Andreas Christiansen tidigare sagt, enligt VG.

Även bilder från övervakningskameror inne i butiken Coop i Kongsberg finns i polisens förundersökning. Där ser man Espen Andersen Bråthen stå i butiken och rikta pilbågen mot kassorna.

Åklagarmyndigheten har tidigare sagt att man kommer yrka på att han döms till rättspsykiatrisk vård. Enligt tre olika expertutlåtanden lider Espen Andersen Bråthen av en psykisk störning och hade under dådet ett "starkt avvikande sinnestillstånd".

Rättegången är planerad att pågå till den 17 juni.

ANNONS

LÄS MER:Kongsbergsborna: ”Jag förstår det inte”

LÄS MER:Samtliga offer i Kongsberg dödades med stickvapen

LÄS MER:Han erkänner dådet i Kongsberg

LÄS MER:Man till attack med pilbåge utanför Oslo – fem döda

ANNONS