Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bild: Lise Åserud, Nils Petter Nilsson

Erna Solberg gör inte undantag för Sverige

Norges statsminister Erna Solberg (H) gav besked till sin svenske kollega Stefan Löfven (S) på måndagen: Det blir ingen öppning av hela gränsen i nuläget.

Norge kommer att hålla fast vid dagens karantänsystem. Det stod klart efter att Erna Solberg hållit ett videomöte med Stefan Löfven på måndagen, där coronakrisen och hur den påverkar relationen mellan länderna var huvudtemat.

– Det är klart att svenskarna hade önskat att vi var mer liberala i gränsfrågan, säger Solberg till norska NTB och citeras i en artikel i Halden Arbeiderblad.

– Men vi har skapat ett system som vi har varit ganska konsekventa med, och det kommer vi att fortsätta med.

Solberg säger att hon har förståelse för att svenska politiker vill diskutera de norska reserestriktionerna som införts till följd av coronasmittan.

– Jag ser ju att det är krävande för dem med arbetsplatser längs gränsen som har varit beroende av norsk gränshandel, säger hon.

– Men vi måste ha fokus på vår smittsituation.

Personer som reser in i Norge från regioner med fler än 20 nya covidfall per 100 000 invånare de senaste två veckorna åläggs tio dagars karantän när de passerar gränsen, om de har någonstans att sitta av karantänen. Har man inte det avvisas man vid gränsen.

– Vi har ju sett att vi har haft utbrott av smitta nära svenskgränsen, inte minst i Indre Østfold, vilket kan härledas till att några har tagit med sig smitta över gränsen, hävdar Erna Solberg.

LÄS MER: Bent Høie om norska reseråd