Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Statsminister Erna Solberg lämnar över till Jonas Gahr Støre efter norska valet. Bild: Annika Byrde
Statsminister Erna Solberg lämnar över till Jonas Gahr Støre efter norska valet. Bild: Annika Byrde

Erna Solberg avgår efter valet i Norge

Norges nästa statsminister heter Jonas Gahr Støre (AP). Det står klart efter måndagens val till Stortinget.

Klockan 21 på måndagen stängde vallokalerna i Norge. Klockan 23 ringde statsminister Erna Solberg (Høyre) till Arbeiderpartiets partiledare Jonas Gahr Støre och gratulerade honom till segern.

Nu står grannlandet i väst inför ett maktskifte efter åtta år med Erna Solbergs regering.

Men det var egentligen inte Arbeiderpartiet, utan Senterpartiet, som blev den stora valvinnaren. Senterpartiet fick 13,6 procent och hela 28 mandat i Stortinget.

Arbeiderpartiet (AP), Sosialistisk Venstreparti (SV) och Senterpartiet (SP) fick tillsammans 89 av 169 mandat i stortinget och därmed egen majoritet – och de tre partierna pekas ut som en kommande regeringskonstellation. Det är en lösning som Jonas Gahr Støre tidigare kallat en "drømmeregjering".

Svårt att få ihop en majoritet med SP och SV

Nu vidtar förhandlingar. Ett huvudbry partiledaren står inför är att få Senterpartiet (SP) att gå med på att regera tillsammans med Sosialistisk Venstreparti (SV).

Mycket tyder alltså på att Arbeiderpartiet och Senterpartiet kommer att bilda regering tillsammans, med Jonas Gahr Støre som statsminister. Men de saknar 9 mandat i Stortinget för att säkra en majoritet. Senterpartiet har hittills varit tydligt med att de vill se en regering utan Sosialistisk Venstreparti.

Frågan är nu om partierna tar med SV in i ett formellt regeringssamarbete, eller om AP och SP bildar en minoritetsregering.

Den blivande statsministern var optimistisk dagen efter valet.

– Vi har en stor majoritet och jag vill börja de här samtalen med optimism med fokus på vad vi kan åstadkomma för att lösa de stora uppgifter vi har framför oss, säger Jonas Gahr Støre till nyhetsbyrån NTB.

– Valrörelsen är bakom oss och vi måste ändra språkbruk och struktur lite. Det är mer som förenar oss än som skiljer oss åt.

Kan bli en minister från Halden

Halden Arbeiderblad skriver på tisdagen att Anne Beathe Tvinnereim (SP) kan vara aktuell för att bli Haldens första statsråd på många år.

Hon har pekats ut som en het kandidat till jobbet som utvecklings- och biståndsminister.

Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim är nöjd med valresultatet på 13,6 procent - en ökning från drygt 10 procent i förra Stortingsvalet.

– Nu har jag egentligen bara lust att festa, äta kaka och fira, men det är nu jobbet börjar. Vi har gjort ett historiskt bra val och det är en del förväntningar som ska infrias, säger hon till Halden Arbeiderblad.