Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gunilla Håkansson, chefredaktör för Strömstads Tidning.
Gunilla Håkansson, chefredaktör för Strömstads Tidning.

En jämlik man slår inte sin partner

Gunilla Håkansson: Grogrunden för våld och övergrepp är dålig kvinnosyn.

Inte sedan #metoo hösten 2017 har mäns våld mot kvinnor legat så högt i medvetandet som nu. Priset för att saken skulle högt upp på agendan var högt. På tre veckor har fem kvinnor i Sverige dödats av män, ofta av en man de hade eller haft en relation till. I Strömstad är chocken efter överfallsvåldtäkten ännu inte över – förövaren går fortfarande fri.

Den psykiska ohälsan har ökat under pandemin, det råder det inga tvivel om. Strömstad och många andra kommuner har man jobbat med att lyfta frågan om våld i nära relationer. I Strömstad berättar de som jobbar på kvinnojouren Emelie om sitt viktiga arbete i Strömstads Tidning.

LÄS MER: Kvinnojour i Strömstad märker av pandemins negativa effekter

Och utan kvinnojourerna runt om i landet skulle helt klart många fler kvinnor ha blivit mördade under åren. Tack vare kvinnojourerna har de kunnat få skydd och hjälpa att ta sig ur den destruktiva relationen. Så arbetet i dessa är utan tvekan livsviktigt.

Risken för våld och våldtäkt är mycket större i det egna hemmet enligt all statistik

En undersökning som helt nyligen gjorts av Expressen/Sifo visar att en av tio kvinnor under 50 år blivit utsatta för våld eller känt sig rädda för våld. Det visar att Sverige helt misslyckats med att vara ett samhälle där kvinnor kan känna sig trygga.

Som jag skrev tidigare i vår – det är en stor fara att vi lite till mans bagatelliserar våld inom hemmets fyra väggar. Men även om vi sett ett fruktansvärt exempel på att överfallsvåldtäkter utomhus existerar bara för några veckor sedan just i Strömstad, så är risken för våld och våldtäkt mycket större i det egna hemmet enligt all statistik.

LÄS MER: Den skyldige kan finnas i polisens dna-register

Allt det som föreslås för att komma tillrätta med mäns övergrepp mot kvinnor är så klart bra – bättre skydd för utsatta kvinnor, kampanjer för upplysning, hårdare straff och tuffare lagar. Det är viktigt att samhället signalerar att vi inte accepterar våld i nära relationer.

En man som tycker att kvinnan är en jämlike varken slår eller våldtar

Men det viktigaste av allt tror jag ändå är ökad jämställdhet. Där måste vi storsatsa! Grogrunden för våld och övergrepp är dålig kvinnosyn. Den dagen när män och kvinnor delar ansvar för hushåll och barn på ett självklart och jämlikt sätt kommer mycket av våldet försvinna. Ju fler män som tar ut halva föräldraledigheten, desto stabilare förhållanden och desto mindre våld.

En man som tycker att kvinnan är en jämlike varken slår eller våldtar. Det är min fasta övertygelse.