Varje år den 14 juni arrangerar WHO, Världshälsoorganisationen, Internationella blodgivardagen.
Dagen är ett sätt att påminna om att sjukvården hela tiden behöver blod. Dels för att det går åt, dels för att blod är en färskvara som håller max sex veckor.
– Alla tar för givet att det alltid finns blod, vilket det också gör även om sjukhusen vid stora händelser ibland måste hjälpas åt. Men det behövs alltid blodgivare, säger Anne-Marie Olsson, avdelningschef på transfusionsmedicin i NU-sjukvården.
Och människor vill hjälpa till, vilket särskilt märks vid exceptionella händelser som terrordådet i Stockholm i april och knivattacken på Kronan i Trollhättan 2015.
Från och med dagen efter händelsen i Stockholm och en vecka framåt gav närmare 6 300 personer blod och nästan 820 nyanmälde sig. Jämfört med samma vecka året innan är det en ökning med 33 respektive 59 procent.
– Människor reagerade på samma sätt här hos oss efter attacken på Kronan. Vi kallar våra blodgivare via sms och det gjorde vi då också, men många kom hit oanmälda. Det var nog 100-tals människor här och svårt att klara av eftersom vi har begränsade resurser, berättar Anne-Marie Olsson.
Därför tycker hon att årets tema på blodgivardagen – Vad kan du göra?– är väldigt bra.
Att dyka upp för att ge blod utan att aldrig tidigare gjort det är ingen bra idé. Kontrollen för blivande blodgivare, och vid varje tillfälle, är noggrann. Frågeformulär ska fyllas i, intervju ska göras och blodprover, samt blodtryck ska tas.
– Den som inte får en sms-kallelse vid större händelser får gärna höra av sig och fråga om man behövs innan man kommer hit. Då blir det mycket lättare för oss, säger Anne-Marie Olsson.
En av dem som kommer när han blir kallad är Peter Skogsberg. Han säger:
– Jag lämnar givetvis blod för att hjälpa andra och har gjort det av och till i tio år. Och jag brukar inte välja en pryl som ersättning efteråt, i stället skänker jag ersättningen till barncancerfonden.
Sahar Poorbakhtegan jobbar på Näl och har bestämt sig för att börja ge blod. Nu är hon på undersökning för att se om hon passar.
– Självklart vill jag hjälpa andra, men det är också ett bra sätt att få ett blodtest. Sedan ville jag veta vad jag har för blodgrupp, säger hon.
Veteran i sammanhanget är Manne Bennehed. Han har skänkt sitt "röda guld" sedan mitten av 80-talet. På Näl har han gett blod 134 gånger.
– Är man frisk och kan ge blod är det självklart för mig. En gång kanske man själv behöver en transfusion. Jag är även organdonator, kan man ge det ena kan man ge det andra, säger han.
Manne Bennehed påpekar att det är inte bara blod man ger. Blodet kan också användas för transfusion av plasma och trombocyter.
Som ett extra tack för att ge blod under Internationella blodgivardagen får alla varsin ros och ett chokladhjärta.