Elsäker sommar utomhus och när du ska resa bort

Mysiga utemiljöer kan kräva en och annan elektrisk pryl. Så hur elsäkrar du din sommar på balkongen, i trädgården och på kolonilotten? Elexperten tipsar om hur, varför – och om generalfelen vi gör med elen.

ANNONS
|

• Sladdar tvärs över gräsmattan.

• Pool ovan mark som inte är kopplad till jordfelsbrytare.

• Korviga kablar som fått en brunaktig färg.

Trion ovan är tre generalfel som ska undvikas. Elsäkerhetsverkets inspektör Martin Gustafsson förklarar att felaktig utrustning och hantering kan leda till elchocker.

Men det är mycket mer som kan gå fel när man hanterar el hemma.

Längtan efter utomhuslivet

Efter en blåsig maj månad och få soliga dagar i juni längtar många efter att kunna tillbringa sommarkvällar utomhus.

Balkongen, täppan, kolonilotten eller trädgården ska inredas och fyllas med prylar som kräver elektricitet. Det kan vara sådant som förhöjer mysfaktorn som infravärmare och belysning. Är det en trädgård som ska skötas kan det finnas behov av robotgräsklippare eller elgräsklippare samt eldrivna handverktyg.

ANNONS

Utvecklingen har skapat större behov och med det många nya prylar.

– El utomhus förr var i princip ett enda uttag för att exempelvis kunna städa bilden med dammsugare, säger Martin Gustafsson.

Martin Gustafsson, inspektör på Elsäkerhetsverket, vill varna för slarviga elinstallationer.
Martin Gustafsson, inspektör på Elsäkerhetsverket, vill varna för slarviga elinstallationer. Bild: Elsäkerhetsverket

Nu är det helt annorlunda, när allt ska kunna kopplas in.

– När du sitter i din pergola ska du kunna ladda din mobil. Det ska vara laddstationer för robotgräsklippare och en uppsjö av andra prylar som drivs av el i trädgården.

Hans grundtips är att överväga att installera extra uttag utomhus med kabel som dras i marken. Har man en robotgräsklippare ska stationen kopplas till ett fast uttag som är rätt skyddat. Bådadera ska då göras av en elektriker, från en auktoriserad firma.

Robotgräsklippare jobbar på enligt din programmering. När den vilar från arbetet åker den tillbaka till sin laddningsstation, som bör vara säkert installerad av ett proffs.
Robotgräsklippare jobbar på enligt din programmering. När den vilar från arbetet åker den tillbaka till sin laddningsstation, som bör vara säkert installerad av ett proffs. Bild: Johan Nilsson/TT

– Vi har en tjänst på vår hemsida där man kan kolla att elföretaget kan sina saker. Vi gör kontinuerlig tillsyn av de företag som anmäls, oftast just på grund av fel i anläggningarna. Det händer att vi rycker behörigheten för företag för att de inte har kompetens nog för att utföra elinstallationer, konstaterar Martin Gustafsson.

Passa på att göra en översyn av prylarna

Till att börja med kan det vara på sin plats med en översyn av det som togs in i höstas.

– Ens eget liv kan hänga på det, förklarar inspektören.

ANNONS

Det kan låta lite byråkratiskt, men som privatperson är du ansvarig för att kontrollera och underhålla dina elprodukter så att de alltid är säkra för dig och din omgivning. Slitage kan göra prylen strömförande.

Se därför över alla delar innan prylarna från förrådet ska användas igen:

• Kolla efter bristningar och sprickor på kabeln

• Leta också efter färgförändringar på kabelns plasthölje.

– Om sladden börjar bli brunaktig någonstans är det dags att ta reda på varför det gått varmt och var och om det blivit en överlastning. Det kan vara dags att byta ut sladden.

Det ser snyggare ut om sladden göms eller rullas upp. Men så här inomhus eller på en sladdvinda utomhus tål kabeln lägre effekt än den angivna.
Det ser snyggare ut om sladden göms eller rullas upp. Men så här inomhus eller på en sladdvinda utomhus tål kabeln lägre effekt än den angivna. Bild: Anders Wiklund/TT

En kabel tål en viss angiven effekt. Det förutsätter att den ligger utsträckt. När sladden rullas ihop, antingen snyggt på en kabelvinda eller mindre snyggt i ett kråkbo, klarar den inte längre den effekten. Resultat: Färgförändringar eller att den vrider sig.

– Är hela sladden ute från vindan tål den mycket högre effekt. Det står tydligt märkt på produkterna vilka gränser som gäller, men gemene man vet inte detta. De flesta konsumenter drar ut tre meter som behövs och resten av sladden får sitta kvar, säger Martin Gustafsson.

Vad kan hända om sladden på gräsklipparen eller trimmern är ihoprullad och man använder högre effekt än den tål då?

ANNONS

– Kabeln smälter, och i bästa fall blir det kortslutning och säkringen går. Säkringen är till för att skydda mot brand och fel i anläggningen medan jordfelsbrytaren skyddar mot personskada.

Vi återkommer till jordfelsbrytare lite längre ner.

Sladdarna ska tåla en regnig sommar

Men till att börja med är du som konsument ansvarig för att använda alla prylar på rätt sätt. En elprodukt som är anpassad för inomhusbruk får inte användas utomhus. Utomhusbelysning ska vara just det och vill du ha ett trädgårdsparty ska högtalarna vara gjorda för den miljön.

En lampa för utomhusbruk ska precis som en kabel vara märkt med klassificeringen IP44. Sladden är testad mot strilande vatten som simulerar en klassisk midsommar, med vatten från olika vinklar i ett bestämt tryck. Ofta är det ingen värmeproblematik med lampor, men montera dem såsom tillverkaren beskriver.

– Kabeln ska ha den klassen eller högre klass. Den ena siffran visar skydd mot väta och den andra för inträngande föremål, säger Martin Gustafsson.

Höljet är av en viss typ av fin plast, för att den inte ska spricka. För kablar som är avsedda att användas inomhus kan enklare plast användas.

Kapslingsklasser för elektriskt materiel

Förkortningen IP står för International Protection. Beteckningen anger vilket skydd en kapsling ger mot åtkomst av farliga delar inuti exempelvis en kabel, och skydd för materiel inuti en kapsling mot inträngande av fasta föremål eller vatten. Dammpartiklar räknas till fasta föremål.

Vad står siffrorna för?

Den första siffran (inträngande av fasta föremål) anges med ett värde från noll till sex som talar om hur tät en kapsling är. Siffran noll betyder att den är helt oskyddad medan siffran sex innebär att kapslingen är dammtät.

Den andra siffran (inträngande av vatten) anges med ett värde från noll till nio och talar om hur väl en kapsling motstår vatten. Siffran noll betyder att den inte har något skydd mot vatten alls och siffran nio att den kan utsättas för högtrycksvatten. Observera att den sista siffran beskriver olika skydd. Bara för att en produkt klarar högtryckstvätt och har benämning 9 så betyder det inte att den klarar av kapslingsklass 7 och 8.

Till exempel är IP20 vanligast inomhus, utomhus krävs alltid skydd mot inträngande av vatten, till exempel IP23.

Källa: Elsäkerhetsverket

– Vi vet ju alla att sommaren i Sverige är vattenfylld och att solen inte skiner alla dagar. Därför är det viktigt att tänka på att så fort man befinner sig utomhus och ska använda el att ha rätt prylar och på rätt plats, säger Martin Gustafsson.

ANNONS

Kabeln som försörjer belysning eller högtalare utomhus ska tåla att vara just utomhus och kunna stå emot väder och vind.

Stickkontakten i andra änden sätts i utomhusuttaget.

– Alla uttag som sitter utomhus är skyddade av säkringar, oavsett vilket hus du bor i. Men jordfelsbrytare har inte alla hus om de byggdes innan det blev ett krav.

Martin Gustafsson kommer med en rak uppmaning:

– Kolla om du har jordfelsbrytare – den räddar liv. Om du skulle klippa av en sladd hindrar jordfelsbrytaren att du dör. Det är en billig livförsäkring.

Tre snabba om elsäkerhet utomhus

Dra aldrig en el­kabel utomhus från ett ojordat uttag inomhus.

Alla elektriska apparater som an­vänds utomhus, allt från belysning till elmotorsåg, ska vara anslutna till jordade eluttag utomhus.

Att använda jordfelsbrytare ökar säker­heten ytterligare.

Lagkravet på jordfelsbrytare på inomhusuttag kom för bostäder år 2000. Inspektören rekommenderar annars bärbara jordfelsbrytare.

Jordfelsbrytaren är ett bra komplement till de skydd som vi normalt har i en elinstallation. En jordfelsbrytare bryter automatiskt strömmen vid en kortslutning och minskar därmed risken för bränder, till exempel om en apparats hölje skulle bli spänningsförande eller om ett sladdhölje är trasigt.

Det står på jordfelsbrytaren hur ofta den ska testas, säger Elsäkerhetsverkets inspektör Martin Gustafsson.
Det står på jordfelsbrytaren hur ofta den ska testas, säger Elsäkerhetsverkets inspektör Martin Gustafsson. Bild: Ingela Janson/GP

– En bärbar jordfelsbrytare är bättre än ingen jordfelsbrytare alls, exempelvis om du ska stå utomhus med eldrivna handverktyg. Det kanske inte är den mest romantiska presenten man kan ge men alltid gångbar, tipsar han.

Ingen myndighet kontrollerar att jordfelsbrytaren fungerar och att strömmen bryts när den ska. Det gör du genom att trycka på testknappen. Detta bör du göra minst en gång i halvåret, står det på Elsäkerhetsverkets webbsida.

ANNONS

– Helst en gång i månaden. Exakt intervall står på jordfelsbrytaren, säger Martin Gustafsson.

Välj plats för infravärmare med omsorg

När alla dina elprylar fått okej efter egen inspektion är det dags att ställa ut och installera dem.

Har du en infravärmare gäller det att välja plats med omsorg, oftast under tak på en balkong eller altan.

– Vi har få anmälningar på infravärmare, kanske för att man ser och känner att det blir jättevarmt. Vad som händer inuti kablar tänker konsumenterna oftast inte på, säger Martin Gustafsson.
– Vi har få anmälningar på infravärmare, kanske för att man ser och känner att det blir jättevarmt. Vad som händer inuti kablar tänker konsumenterna oftast inte på, säger Martin Gustafsson. Bild: Mostphotos

– Tänk på att den blir varm och behöver ett visst avstånd från brännbart material. Rätt avstånd står alltid angivet i bruksanvisningen. Använd den också bara under uppsikt, vilket kanske är självklart med dagens elpriser.

Blir det för varmt kan det vara gott med ett dopp. Med vatten och el i kombination är ”jordfelsbrytaren din bästa vän”, som Martin Gustafsson uttrycker det.

– De fast installerade poolerna innebär sällan något problem, däremot med de portabla uppblåsbara är det jätteviktigt att ha jordfelsbrytare.

Han nämner ett olycksaligt fall med dödlig utgång som berodde på att en skarvsladd hade ojordat uttag.

– Mycket tragiskt, eftersom om det hade funnits en jordfelsbrytare hade den brutit oavsett om skarvsladdens uttag varit jordat eller inte.

Flyga drake eller fiska

Som tur är grävs de flesta elledningarna ner i marken i Sverige. Men det finns fortfarande luftburna ledningar.

– Håll dig borta ifrån dem, det är det enkla tipset. Det är jättetrevligt att fiska och flyga drake men luftburna ledningar har en extrem hög spänning och effekt och det räcker att du är nära dem för att strömmen ska vilja gå igenom ryggraden på dig som är jordad. Exempelvis om du står i en sjö och fiskar.

ANNONS

Elsäkerhetsverket håller precis på och tar fram en ny elguide som passar för 10-13-åringar.

– Det efterfrågas mycket, både från föräldrar och lärare.

Förbereda sig för resa och eventuellt åskoväder

Varje år får försäkringsbolagen in tiotusentals ersättningsanspråk för skador orsakade av åska och blixtnedslag. Vanligast är att åskan orsakar elfel och förstör elektronik. Personskador är däremot ovanligare.

Den som ska vara borta en längre tid än vad väderprognosen täcker in kan behöva göra vissa förberedelser för att minimera riskerna.

– Dra ur alla el- och tele- och elektronikgrejer som inte behöver vara inkopplade. Det är det bästa skyddet.

Det finns åskskydd, överspänningsskydd, att köpa och installera i en villa eller om du bor i ett hus på landet.

– Ett närmare nedslag är det ändå få överspänningsskydd som klarar. Det är svårt att skydda sig till hundra procent, förklarar Martin Gustafsson.

Är det farligt att ha en laddare i uttaget, utan att något laddas i andra änden av sladden om det åskar?

– En mobilladdare är en elektrisk apparat som är igång och blixtrar det i närheten – ja, i bästa fall händer inget. Men kommer blixten in i lägenheten kan prylen explodera och leda till en brand.

Tänk på att ett blixtnedslag kan skada ledningar och komponenter utan att det märks. Då kan så kallad krypström uppstå och orsaka brand mycket senare. Om du inte har jordfelsbrytare installerad och en säkring går i samband med åska bör du därför låta en elektriker se över husets elinstallation.

ANNONS

CE-märkning är EU-trygghet

CE-märket ska finnas på alla elprodukter du köper, både de som tillverkats i Europa och de som importerats från andra länder.

CE-märket är tillverkarens försäkran om att produkten uppfyller alla bestämmelser och säkerhetskrav som ställs på den utifrån EU-direktiven.

Källa: Elsäkerhetsverket

ANNONS