Inför eldningsförbud. På bilden Roberth Thelin, styrkeledare i Skee, och Rolf Olausson, Strömstads räddningschef.
Inför eldningsförbud. På bilden Roberth Thelin, styrkeledare i Skee, och Rolf Olausson, Strömstads räddningschef.

Eldningsförbud i Bohuslän

På grund av det torra och blåsiga vädret råder eldningsförbud i norra och mellersta Bohuslän.– Vi har tagit beslutet grundat på att det mycket hög risk, säger Rolf Olausson, räddningschef i Strömstad.

ANNONS
|

– Det är torrt i markerna och blåsten skapar en väldigt hög spridningsrisk just nu, säger Rolf Olausson.

– Vi lever med en liten bävan just nu för hur det ska klara sig. Vi hade en incident vid Sannäs camping nu vid lunchtid (måndag), där det brann i gräset. Som tur var gjorde campinggäster ett rådigt ingripande när de släckte med pulversläckare, och situationen var under kontroll när Tanums räddningstjänst kom dit.

Eldningsförbudet trädde i kraft på måndagen. Rolf Olausson vill avråda från att använda engångsgrillar.

– Helst ska man undvika engångsgrillar. Ska man grilla ska man göra det i grillar hemma i trädgården. Men använder man ändå engångsgrill är det viktigt att inte ställa den på brännbart underlag och se till att släcka ordentligt efteråt.

ANNONS

Från och med klockan 12 på måndagen blev det även förbjudet att elda i Uddevalla, Lysekil och Munkedal. Varken på villatomt eller övriga markområden. Det beslutade räddningstjänsten Mitt Bohuslän på grund av det torra vädret.

– Det är extrema lägen vad gäller torrhalten i våra kommuner. Går du ut i skogen nu så dammar det av fötterna, så torrt är det. Det krävs väldigt lite för att det ska börja brinna, säger Bernt Eriksson, räddningschef på Räddningstjänsten Mitt Bohuslän.

Eldningsförbudet gäller all öppen eld som inte finns i särskilda grillar, exempelvis sådana i trädgårdar vid bostadshus eller sommarstugor. Arrangerade grillplatser är också okej att använda skriver Räddningstjänsten.

– Vi vill ju inte förta semesterstämningen helt. Att grilla hemma på gården på lämpliga ställen är okej, säger Bernt Eriksson.

Att använda engångsgrillar är dock helt förbjudet. Eldningsförbudet gäller tills vidare och den som bryter mot förbudet kan dömas till böter.

– Engångsgrillar ger oss varje år alldeles för mycket arbete. Värmen från dem går rakt ner i marken under som kan fatta eld. Det är också vanligt att grillarna inte släcks ordentligt. Engångsgrillar är ett gissel för oss, säger Bernt Eriksson.

Nu behövs ett rejält regnfall för att förbudet ska hävas. Bernt Eriksson ser ingen bortre gräns på förbudet.

ANNONS

– Till helgen säger prognosen att det ska komma ett par millimeter regn. Det kommer dunsta bort direkt. Det skulle behövas en rejäl rotblöta som går ner flera centimeter i marken. Vädret behöver vända helt för att vi ska kunna häva förbudet, säger Bernt Eriksson.

ANNONS