FÅ OBJEKT. Under den senaste tiden har få objekt legat ute på marknaden. De flesta vill inte sälja.
FÅ OBJEKT. Under den senaste tiden har få objekt legat ute på marknaden. De flesta vill inte sälja.

Efterfrågan större än utbudet på fritidshus

I år har efterfrågan på fritidshus varit större än utbudet. De nya amorteringskraven som kom i juni och det kan ha påverkat marknaden för fritidshusen.

ANNONS
|

Leif Fourong, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling, säger att han märkt av att färre personer är benägna att sälja sina fritidshus.

– Vi märker att färre personer vill sälja då de inte vill köpa nytta, detta i och med amorteringskraven. Därför har vi ett litet utbud i år.

Han menar att norrmännens intresse för fritidshus i kommunen har varit större än någonsin.

– Det är billigt för norrmännen att köpa hus här, svenska västkusten är populär och ligger nära.

Han menar att utbudet på fritidshus har minskat till hälften under den senaste tiden. Och anser att svenskarna, i motsats till norrmännen, har blivit mer försiktiga i sitt köpande och säljande på grund av amorteringskraven.

ANNONS

Steven Zettergren, mäklare på Fastighetsbyrån, ser annorlunda på svenskarnas intresse. Han menar att intresset har ökat under den senaste tiden, trots amorteringskraven. Många svenskar har bland annat intresserat sig för lägenheterna på Koster.

– Vi har mer svenska spekulanter än tidigare. Många fajtas om de få objekten vi har.

Steven Zettergren håller med Leif Foroung om att norrmännens intresse har ökat.

– Bostadspriserna i Norge har ökat, det har skapat större låneutrymme på husen och det har norrmännen använt för att köpa fritidshus i Sverige.

Han menar att även om orrmännen har mindre pengar på grund av kronans fall så har det inte påverkat deras intresse.

– De är fortfarande lika intresserade. Kanske tittar de på lite billigare objekt, men intresset finns där.

Annika Torevi, mäklare på Kustnära Mäklare, menar att intresset för fritidshuset har sjunkit generellt på västkusten, om man ser till både norska och svenska spekulanter. Men hon påpekar att det kan vara annorlunda för Strömstads del.

– Strömstad är unikt i och med att det ligger nära Norge och har mycket gränshandel. Många norrmän verkar se Strömstad som en del av Norge och köper fritidshus där.

Hon menar, i likhet med Steven Zettergren, att norrmännen numera är intresserade av mindre dyra objekt. I takt med att kronan sjönk i värde menar Annika Torevi att de dyraste slutade vara lika populära.

ANNONS

– De dyra fritidshusen verkar inte heller sälja i Strömstad, ett hus kan vara länge uppe på marknaden utan att något händer.

Fakta amorteringskraven

Från och med 1 juni gäller nya amorteringskrav. De nya kraven innebär att bolån som överstiger 70 % av bostadens värde årligen ska amorteras med ett belopp motsvarande 2 % av det totala ursprungliga lånebeloppet.

Om belåningen är 70 % eller lägre av bostadens värde ska den årliga amorteringen vara 1 % av det totala ursprungliga lånebeloppet, ned till 50 % belåningsgrad.

Bolån som motsvarar eller understiger 50 % av bostadens värde vid den senaste värderingen omfattas inte av amorteringskrav. Den totala belåningen ska ligga till grund för beräkning av belåningsgrad.

Källa: SBAB

ANNONS