Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kraftiga vindar för att tågtrafiken ställs in. Bild: Arne Dedert
Kraftiga vindar för att tågtrafiken ställs in. Bild: Arne Dedert

Efter toppen på 25 sekundmeter i byarna avtar nu vinden något

Kraftiga vindbyar gör att SMHI går ut med en klass 1-varning. Och med söndag eftermiddag kommer tågen i norra Bohuslän att ställas in. Färjorna till Norge har också ställts in. Mätningarna från SMHI har visart att vinden ökade timme för timme fram till klockan 16.

– Det är risk för fallande träd, säger Trafikverkets presskommunikatör Per Aronsson.

Klass 1-varningen gäller för söndag eftermiddag fram till och med måndag morgon. Mycket starka vindbyar på upp till 25 meter per sekund gör att Trafikverket nu väljer att ställa in tågen i norra Bohuslän.

– Vi fick information från trafikledningen om att SMHI gått ut med en varning för norra Bohuslän., säger Per Aronsson.

Tågen kommer att ersättas med buss och totalt berörs fyra tågavgångar mellan Uddevalla och Strömstad.

– Mellan söndag klockan 16 och måndag 06.40 är tågtrafiken inställd. Om det blåser kraftigt är det risk för fallande träd och då vill man inte riskera att tågen ska bli stående, säger han.

Klockan 11 på förmiddagen rapporterade mätstationen på Nordkoster byar på 23,8 sekundmeter och en medelvind på 15,4 meter i sekunden. Vindriktningen var då sydlig. En timme senare var byarna uppe i 24,4 sekundmeter och medelvinden hade ökat till 16.4 meter per sekund. Efter ytterligare en timme, klockan 13, rapporterade Nordkoster 25,4 meter per sekund i byarna och 19,1 sekundmeter i medelvind.

Mätningarna vid 16-tiden tyder på att ovädret mattas av. På Nordkoster blåste det klockan 16 13,1 sekundmeter i medelvind och i byarna var det nu 20,1 meter i sekunden. Vattenståndet vid Kungsvik hade sjunkit något, till 31 centimeter över medelvattenstånd.

Color Line har ställt in sina färjeturer mellan Strömstad och Sandefjord i dag. Fjordline ställer in kvällsturerna. Det varnas också för att vattenståndet kan bli så högt att det når en varningsgräns. I morse hade dock mätstationen vid Kungsvik norr om Strömstad bara 7 centimeter över medelvattenstånd´, men vid lunchtid hade vattnet stigit och låg på 46 centimeter över. I Kungsvik fortsatte vattenståndet att stiga och låg på 51 centimeter över medelvattenstånd.

På SMHI:s hemsida skriver man följande i sin varning:

"Vindbyar från 21 m/s upp till 25 m/s. Grenar och enstaka träd knäcks. Vinden kan innebära problem för höga fordon".

Man skriver också att om vindbyarna beräknas kraftigare än 25 m/s kommer varningen att uppdateras till en högre klass.