Riksbanken överväger att införa en elektronisk version av vår valuta, kallad e-krona. Bakgrunden är att andelen kontanta betalningar i handeln minskat kraftigt. Arkivbild.
Riksbanken överväger att införa en elektronisk version av vår valuta, kallad e-krona. Bakgrunden är att andelen kontanta betalningar i handeln minskat kraftigt. Arkivbild.

E-krona ska kunna laddas på kort

Vi handlar allt mindre med kontanter och Riksbanken presenterar nu sin idé om hur en eventuell framtida e-krona kan se ut. Helt rätt i tiden, anser en expert.

ANNONS
|

Riksbanken överväger att, som första centralbank, införa en elektronisk version av landets valuta – kallad e-krona.

Niklas Arvidsson, docent vid Kungliga Tekniska högskolan och som i sin forskning fokuserat på det kontantfria samhället, tycker att Riksbanken ligger rätt i tiden.

- När kontanterna försvinner är det välbefogat att titta på om det går att göra en elektronisk motsvarighet och att den just ges ut av en centralbank. Det är ju egentligen bara kontanter som är centralbankspengar och som är stöttade av svenska staten.

ANNONS

Lärt sig över tid

Bakgrunden är att andelen kontanta betalningar i handeln minskat kraftigt, från 40 procent 2010 till 15 procent 2016. Om trenden håller i sig riskerar vi att få ett samhälle där det inte längre går att betala med kontanter. Samtidigt drivs de elektroniska pengar och betalningssätt som i dag finns helt i privat regi, och av ett fåtal aktörer, vilket enligt Riksbanken kan göra samhället sårbart.

Som med alla elektroniska system är den största risken om det går att hacka, menar Niklas Arvidsson.

- Om någon kan tillverka förfalskade enkronor och de accepteras av handlare eller privatpersoner så är det ett stort problem för hela systemet, säger han.

- Systemet med kontanter har byggts upp under flera århundranden och vi har sett en mängd problem. Men över tid har man lärt sig och man måste göra samma sak med det digitala systemet.

ANNONS

Kort eller app

I en färsk delrapport beskrivs hur en e-krona skulle kunna fungera.

- Den ska vara brett tillgänglig för allmänheten, och vi vill att den ska finnas tillgänglig dygnet runt och året om. E-kronan kan finnas på konto, men vi vill även ha en värdebaserad e-krona – där kan du tänka ett kort eller en app som man lagrar ett värde på, säger Eva Julin, projektledare för e-kronan på Riksbanken.

Frågan är om detta kommer att slå brett bland allmänheten.

- Initialt är det inte alls säkert att det här kommer att användas i väldigt stor utsträckning, utan det är ett erbjudande. Vi ser till att det finns ett digitalt komplement till kontanter, säger Eva Julin.

Lång tid

Hur e-kronan ska fungera rent praktiskt är inte klart och Riksbanken bjuder nu in teknikföretag att komma med lösningar.

- Vi tror inte att vi har tänkt på allt. Därför går vi ut och frågar andra grupper: Har ni goda idéer, har vi glömt något?

ANNONS

Inget beslut är ännu fattat om att införa en e-krona. Det kan tidigast ske i december 2018.

- Efter det tar det väldigt lång tid innan man kan se en eventuell e-krona i handen, så att säga. Det behövs en implementeringsfas, man behöver bygga system, man behöver testa. Så det här tar lång tid att åstadkomma, säger Eva Julin.

TT
Fakta: Riksbankens förslag

Såhär beskriver Riksbanken möjliga egenskaper hos en eventuell e-krona:

*Den ska främst användas för mindre betalningar mellan konsumenter, företag och myndigheter.

*Den utgör en direkt fordran på Riksbanken, är angiven i svenska kronor och kan innehas av allmänheten, finansiella institut och företag.

*Den ska vara tillgänglig under dygnets alla timmar, 365 dagar om året.

*Den ska inte ge någon ränta, men bör kunna göra det i ett senare skede.

*Konton för e-kronor ska kompletteras med en värdebaserad lösning (kort eller app) som gör det möjligt att exempelvis betala små belopp offline.

Källa: Riksbanken

ANNONS