Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Dollarfallet under sommaren har inneburit en svacka i uppgångarna för svenskars USA-investeringar. Arkivbild.

Dollarfall bromsar USA-avkastning

USA-fonder och många aktier i New York tuffar uppåt, men de senaste månaderna har det inte märkts för svenska småsparare. Förklaringen är dollarraset. Svenskarnas favoritaktier Apple och Tesla visar en helt annan avkastning i kronor än i dollar.

För helåret har det amerikanska börsindexet Dow Jones gått upp ungefär 13 procent. De senaste tre månaderna ligger uppgången på 4,4 procent. Men för dem i Sverige som sparar på USA:s börser, i aktier eller fonder, är det snarare den svaga dollarn som styrt avkastningen under tiden.

Sedan toppnivån i slutet på förra året, då en dollar kostade ungefär 9:40 kronor, har den fallit nästan 15 procent. De senaste tre månaderna har nedgången varit knappt 9 procent jämfört med kronan. Det har gjort att USA-fonder, som de senaste åren gått urstarkt, över sommaren fått ett hack i kurvan i kronor räknat – en genomsnittlig USA-fond har backat runt 7 procent.

Tungt för Tesla i kronor

- Fondsparare har visserligen förlorat pengar de sista kvartalen men det kan ändras på sikt, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank.

För den som köper enskilda aktier – exempelvis de bland svenska sparare populära Apple och Tesla – kan det vara osäkrare eftersom sparhorisonten är kortare, ägandet ligger oftast på mellan ett och två år, enligt Hemberg.

Bland aktier är det bara Facebook av de tio mest populära som gett positiv avkastning under de senaste tre månaderna räknat i kronor, i mitten av förra veckan låg siffran på +3,5 procent. För andra populära aktier som Apple, Tesla och Alphabet (Google) var motsvarande siffror -1,5; -9,5 respektive -11,5 procent.

"Förvirrande bild"

När det gäller specifika USA-fonder visar data från fondanalystjänsten Morningstar att den amerikanska premiepensionsfond som flest i Sverige valt – SPP Aktiefond USA – har backat med 6,9 procent de senaste tre månaderna.

- Den snabba mediebilden kan bli förvirrande för vanliga människor. På tv sägs ofta att USA-index går stadigt upp och samtidigt ser spararna att deras USA-fonder har fallit, säger Jonas Lindmark, analyschef på Morningstar.

Förklaringen är ju helt enkelt att dollarkursen förändras separat från aktieindexen.

- Det här är ett gammalt problem och det är något som kommer upp när dollarn faller. Under 2014 och 2015 var det en kraftig uppgång och då syntes motsatt effekt, då tjänade svenska investerare på dollarutvecklingen, säger Jonas Lindmark.

Exempelvis har den tidigare nämnda premiepensionsfonden stigit 121,4 procent under den senaste femårsperioden.

Hur resten av året kommer att utvecklas är osäkert.

- Veckans besked från Janet Yellen (USA:s centralbankschef) där hon talar om kommande höjda räntor och slut på obligationsköpen kan göra att dollarn har bottnat, men det får vi se, säger Claes Hemberg.