Dieselpriset nu över 25 kronor

Marknaden oroas för det stora bortfallet av rysk olja, och priset skenar mot nya rekordhöjder. Priset på en liter diesel ligger på måndagen över 25 kronor hos Circle K, skriver TT.

ANNONS
|

Bensinkedjan Circle K har höjt priserna på måndagen. En liter diesel kostar nu 25:47 kronor, och en liter bensin 22:04 kronor.

Höjningen kommer efter att oljepriserna rusat på måndagsmorgonen, skriver TT. Priset på ett fat Nordsjöolja ligger på cirka 134 dollar, den högsta nivån sedan 2008.

Bakgrunden är Rysslands krig mot Ukraina, med de sanktioner som redan införts och de som diskuteras. Enligt Bloomberg förs nu diskussioner mellan USA och dess allierade om ett möjligt handelsförbud mot rysk olja.

– Vi pratar med våra europeiska partner och allierade om att på ett koordinerat sätt undersöka möjligheterna att förbjuda import av rysk olja, sade USA:s utrikesminister Antony Blinken till CNN i söndags.

ANNONS

Det får marknaden att skaka och priserna ökar snabbt. Ryssland är en stor producent av olja, mer än fem miljoner fat per dag. Bara Saudiarabien producerar mer, skriver TT.

ANNONS