Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Tanums Kulturförening arrangerar vänskapsmiddag. Huriye Demircioglu, ordföande i Tanums Kulturförening, och Folkhälsorådets ordförande Louise Thunström (S) vid en av föreningens vänskapsmiddagar. Bild: Jenny Johansson
Tanums Kulturförening arrangerar vänskapsmiddag. Huriye Demircioglu, ordföande i Tanums Kulturförening, och Folkhälsorådets ordförande Louise Thunström (S) vid en av föreningens vänskapsmiddagar. Bild: Jenny Johansson

Dialogförening får Tanums folkhälsopris

Tanums Kulturförening får årets folkhälsopris i Tanum för sitt arbete med att skapa dialog över gränser.

Motiveringen lyder: "Tanums Folkhälsopris går till Tanums kulturförening, som med stort engagemang och medmänsklighet bidrar till folkhälsa genom sitt arbete  för integration och delaktighet."

Genom bland annat  språkkaféer, Ashura och Lärarnas Dag har Tanums Kulturförening skapat möten och bidragit till gemenskap och glädje för Tanums invånare."

– Tanums Kulturförening är bildad av framför allt invandrarkvinnor, många från Turkiet. Festen Ashura var starten. Den är en muslimsk högtid när man enligt sunnimuslimsk sed serverar en speciell gröt med många ingredienser som tillsammans smakar väldigt gott. Kvinnorna bjöd in till den gröten, berättar Folkhälsorådets ordförande Louise Thunström (S).

Nu är Tanums Kulturförening alltid med och bidrar när det händer något,. säger hon.

– Alltid på ett positivt sätt.

Föreningen uppmärksammar bland annat Mors Dag och den internationella Lärarnas Dag.

– Lärarnas Dag kände jag inte till förrän föreningen tog upp den. Nu har den blivit en tradition här, säger Louise Thunström.

Den bjuder också in till Ramadanmiddagar efter mörkrets inbrott under den muslimska fastemånaden.

Tidningen når föreningens ordförande Huriye Demircioglu mitt under ett pågående språkkafé.

– Föreningen blir fem år i januari, säger hon och berättar att hon tidigare var medlem i en dialogförening i Göteborg, som ordnade mycket fint.

– Men jag bodde ju här, så jag tänkte att "vi gör det i Tanum", berättar hon.

Hon startade Tanums Kulturförening tillsammans med vänner och bekanta.

– Nu är vi med i kommunens integrationsnätverk och hjälper nyanlända med språk och aktiviteter, så de kommer ut i det sociala livet.

Till det Louise Thunström redan berättat om föreningens aktiviteter bifogar hon samarbete med kommunen och kyrkan om julfirande.

– Vår idé är att bidra till dialog mellan olika folkgrupper för att bryta fördomar som kan finnas mellan dem.

– Vi vill att människor ska lära känna varandra istället för att vara rädda för varandra.