Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Legevakten i Halden, som har ett stadigt flöde av svenskar, har fått färre patienter sedan riksgränsen stängdes.  Bild: Jakob Simonson
Legevakten i Halden, som har ett stadigt flöde av svenskar, har fått färre patienter sedan riksgränsen stängdes. Bild: Jakob Simonson

Det märks av vid legevakten att gränsen är stängd

Sedan Norge stängt sina gränser märker legevakten i Halden av att besökarna är färre.
– Ja mycket är annorlunda på legevakten just nu. Bland annat att det inte är någon trafik från Sverige. Det brukar vi annars ha, säger avdelningsledaren på legevakten, Nina Bruun Hansen till Halden Arbeiderblad, HA.

Legevakten, den dygnsöppna vårdcentralen i Halden, har i vanliga fall ett stadigt flöde av svenskar samt norrmän som är på besök i Sverige, berättar Nina Bruun Hansen. Hon säger att det är en märkbar skillnad.

– Vi är förpliktade att ge hälsovård och ta emot dem som kommer, så det är klart att det märks nu när gränsen är stängd.

Hon får frågan av HA om inte Sverige har egen sjukvård och varför svenskarna söker sig till Halden.

– På dagtid har Strömstad och flera städer i Bohuslän bättre utbud än Halden till det de kallar vårdcentral, och som vi kallar legevakt. Utmaningen är kvällar, nätter och helger. Då har Bohuslän ett betydligt mindre utbud, medan vi har öppet och då kommer de naturligtvis till oss, säger hon.

Hon märker även andra skillnader på legevakten. Antalet oanmälda besök har minskat överlag och de patienter som kommer är av akut art.

– Det är väldigt annorlunda för oss nu. Vi ser att de som har behov av akut hjälp kommer, vi har mycket lägre antal patienter som kommer oanmälda.

I stället ringer telefonen mycket mer än vanligt och tiden som annars skulle gått till besökande patienter läggs på rådgivningssamtal. Något som skapat telefonköer då legevakten endast har en telefonlinje.