Smittskyddsläkaren Eva Lindhusen Lindhé ser med oro på hösten, om smittspridningen inte stoppas nu. (Arkivbild)
Smittskyddsläkaren Eva Lindhusen Lindhé ser med oro på hösten, om smittspridningen inte stoppas nu. (Arkivbild) Bild: Ronny B Nilsson

”Det finns bekräftade fall i personalen”

Personal inom förvaltningen har testats positivt. Hur många eller inom vilka enheter kan förvaltningschefen inte besvara.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Under förra veckan var det några ur personalen i barn- och utbildningsförvaltningen, som testades positivt för covid-19.

Det finns inga siffror på hur många eller inom vilka enheter, enligt Helene Evensen, tillförordnad förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen.

– Vi har väldigt många enheter och vi får inte föra bok för vilka typer av sjukdomar vår personal stannar hemma för. Det får ingen arbetsplats göra. Därför vet vi inte det. Vi kan höra en sak, men mer vet vi inte. För att inte vålla oro kan jag säga att vi har smitta, men eftersom det är en allmänsmitta kan den vara överallt, säger hon.

ANNONS

Helen Evensen poängterar att det har funnits smitta i verksamheten tidigare och att det är att förvänta sig när det är allmän smittspridning i samhället.

Alla med symptom skickas hem för att undvika smittspridning, berättar Helene Evensen, tillförordnad förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen.
Alla med symptom skickas hem för att undvika smittspridning, berättar Helene Evensen, tillförordnad förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen. Bild: Arvid Brandström

Enligt Helene Evensen skickar förvaltningen hem all personal med minsta symtom. Förvaltningen tar även kontakt med smittskyddet för att höra hur de ska agera när någon ur personalen testas positivt för covid-19.

Uppgifterna bekräftas

Peter Dafteryd, säkerhetssamordnare på Strömstad kommun, bekräftar att det finns smitta i förvaltningen.

– Jag har fått till mig att det finns bekräftade fall i personalen, säger Peter Dafteryd.

Han har inte heller några uppgifter om hur många som har bekräftats smittade, men tillägger att skolorna har vidtagit åtgärder för att minska risken för smittspridning vid skolstart.

Kommunen följer de allmänna råden för att förhindra smittspridning, menar Peter Dafteryd, säkerhetssamordnare på Strömstad kommun.
Kommunen följer de allmänna råden för att förhindra smittspridning, menar Peter Dafteryd, säkerhetssamordnare på Strömstad kommun.

Skolorna har bland annat begränsat hur många som får vara i lokalerna, kryssat över bänkar så att eleverna sitter med avstånd till varandra, placerat ut handsprit och flyttat ut hämtning och lämning på förskolorna, så att det sker utomhus.

Helene Evensen berättar att de även har möjlighet att boka så kallade egentester till personal, så att de som känner symptom kan testa sig innan de går tillbaka till skolan.

Smittan i Strömstad ökar

Smittskydd Västra Götaland har ännu inga siffror på hur många i Strömstad som har testats positivt sedan vecka 32. Däremot kan de se att fallen ökar, berättar smittskyddsläkaren Eva Lindhusen Lindhé.

ANNONS

Vi kommer att få fler smittade och fler dödsfall om vi inte gör något åt det.

Hon tillägger att det bara är toppen av isberget som syns i statistiken. Under vecka 32 rapporterades det in sex fall, men hon tror att den verkliga siffran är tio gånger större.

– Vi måste tänka klokt nu. Det här en smittsam sjukdom. Nu har vi chansen att motverka ett nytt utbrott, annars ser jag med oro på hösten. Vi kommer att få fler smittade och fler dödsfall om vi inte gör något åt det, säger Eva Lindhusen Lindhé.

Hon hänvisar kommuninvånarna till de allmänna råden: tvätta händerna, undvik folksamlingar, håll avstånd och stanna hemma om du är sjuk.

Så minskar du smittspridningen:

Håll avstånd till andra.

Tvätta händerna ofta.

Hosta och nys i armvecket.

Undvik större sammankomster, avstå från onödiga resor och undvik rusningstrafik.

Stanna hemma vid minsta förkylningssymtom.

Skydda dig extra om du är riskgrupp eller äldre. Stanna hemma, be om hjälp och avstå från att träffa andra.

Om du har provtagit dig för covid-19 ska du stanna hemma tills du får ditt provsvar.

Källa: Västra Götalandsregionen.

ANNONS